Мъж от Монтана е захвърлил на улицата невръстните си деца – едногодишно момиченце и 7-годишно му братче.

Малките са открити безпризорни от служителка на фирма „Чистота” в Монтана. Жената забелязала, че двете деца стоят край чешмата на улица „Александър Стамболийски”. Прибрала ги и ги отвела в отдела за закрила на детето. За случая е уведомена полицията и прокуратурата и е образувано досъдебно производство.

Момиченцето и братчето му са изоставени от баща им.

Пред Нова началникът на отдел „Закрила на детето” Светлин Георгиев обясни, че децата са били неглижирани от родителите си – с мръсни дрехи, с въшки и паразити.

„Много трудно намерихме майката. Тя съобщи, че вечерта са седнали с бащата да пият ракия, възникнал е конфликт и вследствие на това тя е напуснала жилището и е отишла при нейна приятелка. Децата са останали при бащата. Те вероятно са тръгнали да търсят майка си”, разказва той.

За родителите Георгиев уточни – бащата получава пенсия, а майката е безработна. Не са установени роднини, които имат възможност да полагат грижи за децата. Затова те са настанени в професионални приемни семейства.

„Поет е ангажимент да подкрепим майката да си намери работа, за да можем да върнем децата при нея, ако е мотивирана за това”, посочи Георгиев.

По случая е образувано и досъдебно производство.