Страх го е да не го отровят с “Новичок” в килията 

От отровата на руските тайни служби “Новичок” трепери в килията си олигархът Николай Банев, обвинен в пране за 1,3 млрд. лв.

За да се предпази от нервнопаралитичното химично вещество, той възнамерявал да започне гладна стачка в килията си. 

Това разкрива той самият на страницата си във фейсбук.

Банев обявява плановете си за гладна стачка в българския арест още докато е в килия във френски пандиз. Той и съпругата му Евгения изкараха близо месец и половина зад решетките на Лазурния бряг, преди да бъдат екстрадирани у нас. 

генерал агрохимикали

Баневи бяха арестувани на летището в Ница по искане на българските власти във връзка с водено срещу тях разследване за организирана престъпна група, изпрала над 1,3 млрд. лева. 

По време на престоя си във френския арест Николай Банев е доста активен във фейсбук и поддържа комуникация с последователите си.

В свой пост той ги споделя: “Отново съм човек, а не г-н Банев – началникът, шефът, “държавата” (както ме наричаше един от нашите стари директори), спестовната касичка, червеният кръст, инвеститорът.

В софийския следствен арест може би ще започна гладна стачка за пречистване на паметта и за предпазване от “Новичок”.

Защото рефлексите на Държавна сигурност са в генератора на “черната дупка” на днешното политическо статукво. Знае ли човек какво може да му се случи в ареста на заключените тела? Хайде сега по-весело!

Идват празници, с тях и надеждите. На празници надеждите винаги са по светли и по възможни.”

Думите на Банев, които очертават тежък сюжет за живота му в българска килия,

са посрещнати с насмешка от потребител на мрежата с потребителско име Васил Левски, който му отговаря:

“Съмнявам се този човек, който изискваше от подчинените си да го наричат Ювиги или Цезар, да започне да гладува в ареста.

Всичко при него са само високопарни думи и лирика… Пълна нула е като човек, а за циганката, която е интегрирал, няма смисъл да говорим.

Там всичко се обръща в скъпи чанти, обувки и екскурзии, а хората, дръзнали да си поискат заплатите, изхвърлени от мутрите, с които движи.” 

Повечето от статусите на Банев са с политическа и икономическа тематика с акцент върху процеса на приватизацията в България.

Посланията започват започват на 9 ноември, т.е. близо две седмици след като олигархът е заключен в затвора в град Екс ан Прованс, на 30 км от Марсилия.

Освен опитите за дълбок анализ на развитието на икономиката Банев има и някои доста лирични публикации. В тях той описва в художествен стил гледката от килията си, която използва като препратка към душевното си състояние зад решетките:

“От тясната ни затворническа килия с Жак-Шарл, моя съкилийник – марсилец, роден в селцето Учан (колко българско звучи) на остров Корсика,

се вижда изоран склон със зелена все още гора по билото му и голямо имение сред гората. Тясното пространство, решетките на прозореца, металната врата сякаш освободиха полета на душата ми, на забравените фантазии на младостта.” 

В последния си статус от Франция от 6 декември олигархът споделя идеята си за гладна стачка като средство за предпазване от отровата “Новичок” в българския арест.

След това писанията му във фейсбук спират, най-вероятно защото вече няма достъп до мрежата, след като е екстрадиран заедно със съпругата му Евгения в България.

Тук съдът наложи на Баневи постоянна мярка “задържане под стража”.

Опитът на семейството да излезе от ареста с по-лека мярка за празниците удариха на камък. Според запознати това е провалило плановете на олигарсите да посрещнат Коледа и новата 2019 г. в Дубай, закъдето имали резервация отпреди да бъдат задържани в Ница. 

След дълго мълчание във фейсбук на страницата на Банев бе пуснат пост преди два дни от негово име. В публикацията олигархът се оплаква от лошите условия в ареста, които са “буквално античовешки“.

В небоядисвани от 20 години стаи с площ около 11-12 кв.м са разположени 4 човека с “турска” тоалетна. На баня се ходи два пъти седмично.” , съобщава “България Днес”.