Единственият участник, подал документи за търга за поредната продажба на активите на фалиралия торов гигант Химко, е банката към която бившите собственици – кредитният милионер и бивш собственик на Частна земеделска банка Георги Пиримов и  съдружникът му Иван Жиров, имат неизплатен дълг. 

Така финансовата институция ще придобие над 700 дка земя, сгради и машини за 23.8 млн. лв. 

Преди три години купувачът бе създаден специално за покупката на “Химко” с 50 хил. лв. капитал и предмет на дейност производство и търговия с минерални торове, търговия с метални отпадъци и т.н.

Акционери във фирмата бяха “Фертекс България” на кредитния милионер Георги Пиримов, който в началото на 90-те години създаде фалиралата по-късно Частна земеделска банка и Иван Жиров, който се занимава с търговия на недвижими имоти и с търговия на скрап. 

Кредидът за придобиването на Химко “Метахим импекс” тегли от “Инвестбанк” . По данни от Търговския регистър през август тази година банката е пристъпила към изпълнение на залог, като претенциите й са за общо 9.8 млн. евро, включително лихви. 

В началото на 2017 г. в дружеството като акционер влезе и Камелия Кулева, която малко след това беше назначена за управител от Инвестбанк, след като дружеството просрочи 300 хил. евро вноска по кредита си.

Припомняме, че в медийното пространство Жиров разказваше, че остарелите мощности в Химко ще бъдат заменени от оборудване, осигурено от високотехнологични компании.

И докато никой не вярваше в това, се случи очакваното от всички. 

Жиров и Пиримов нарязаха на скрап техника и оборудване и го продадоха за 4 млн. лева.

В момента никой освен “Метахим импекс” и новите собственици не знаят какво има зад стените на бившия торов гигант.