Първият медицински хеликоптер се очаква да кацне в България на 31 януари.

Български екип от пилот и инженер заминава  за Италия, днес. През следващата  седмица те трябва да се върнат оттам с първия медицински хеликоптер, който ще се включи в системата на спешната помощ в България. Ако всичко мине по план, на 31 януари хеликоптерът ще кацне у нас.

Здравният министър Христо Хинков потвърди, че още тази сряда първият медицински хеликоптер ще кацне в страната. Хеликоптерната площадка на столичната болница „Света Екатерина“ е сред първите, които ще посрещат спешни случаи по въздух.

Първоначално летателната машина ще изпълнява полети само в светлата част на денонощието. Очакванията са в края на февруари да започнат и първите дежурства по оказване на спешна помощ.

В напреднала фаза е изграждането и на други площадки в страната. Намеренията на здравните власти са до средата на 2026 година до всяка точка на страната да достигат линейките по въздух.

„Имаме къде да се настани хеликоптера, който ще дойде сега. До края на годината ще дойде още един. Всичко върви по план“, каза министър Хинков. Той не уточни кога ще бъдат пуснати и другите хеликоптерни площадки. Хинков допълни, че в това отношение няма забавяне.