Подходът на Има такъв народ на отказ от създадените програмни очаквания е неприемлив не само за Демократична България,

а за да подкрепи формацията управление трябва да види минимум шанс то да свърши някаква работа, коментира съпредседателят на обединението Христо Иванов пред БНР.

“Не е възможно да подкрепим нищо въпреки всичко. Нищо не е на всяка цена.

За да подкрепим, ние трябва да видим някакъв минимум шанс това управление да свърши работа и убедителност, че то ще прави именно това, не нещо друго”, заяви Иванов.

По думите му възможностите за диалог не са изчерпани.

Той подчерта, че не става въпрос за порции и постове, а за това управлението да доведе до необходимата дълбока промяна.

“Когато парламентът се събере, ще поканим колегите от “Има такъв народ” на дискусия по задачите.

Готов съм този разговор да бъде публичен, за да няма никакво съмнение, че става дума за порции, защото това е напълно невярно и некоректно да се говори”, заяви съпредседателят на “Демократична България”.

Посочи, че за обединението са важни и програмата на предложения от партията на Слави Трифонов кабинет, и част от лицата в него, които определи като неприемливи.

В коментар за възможността правителството да бъде одобрено с едва 62 гласа, той каза, че това ще доведе до неясна конфигурация и ще остави възможността ДПС да прокарва свои интереси.

“Правителство с 62 гласа без подкрепата на “Демократична България” е напълно възможно, само че то има всички основания да очакваме, че ще се превърне в поредното правителство,

което ще се носи по вълните на едни неясни мнозинства и винаги в тези вълни ще виждаме медузите от ДПС. (…) Това нещо много бързо ще се превърне в целувка на смъртта за това управление,

просто защото обществото няма да го търпи това. Това е естеството на политическата криза в България”, каза Иванов.

Добави, че “Демократична България” няма готово правителство и фокусът на този етап е върху първия мандат.

На въпрос за служебното правителство Иванов каза, че няма конституционен формат, в който парламентът действа и в същото време работата на служебното правителство продължава.

Според него е възможно да се направи кабинет с някои от тези имена, но трябва да се поеме политическа отговорност.

“В този служебен кабинет има хора, за които бихме поели политическа отговорност, но има и такива, които силно не одобряваме.

Такива са министрите на транспорта и енергетиката, които потънаха в едно сарайско мълчание.

Въпросът за елиминирането на възможността на Сарая и на върхушката на ДПС да оказват токсичното си влияние върху българския политически процес

е централен за това да можем да се справим с корупцията”, каза още той.

Попитан за поста на Тошко Йорданов в Twitter Христо Иванов каза отклоняването на вниманието в подобни посоки е сигурен начин да не се проведе сериозен разговор за управлението.

“Много е лесно цялата ситуация да се сведе до разменяне на мемета.

Спокоен съм, защото знам за какво са ме пратили хората в парламента и знам какво очакват не просто моите избирателите, а всички хора, които искат промяна –

да видят сериозно отношение към проблемите със системната корупция, а не хашлашки размери на нападки в социалните мрежи”, добави той.