Под ръководството на Окръжна прокуратура – Монтана се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 115 от НК – умишлено убийство.

На 15.07.2023 г. в с. Габровница, област Монтана, бил умъртвен 58-годишният В.Д.

По делото са извършени огледи на местопроизшествието, установени са и са иззети веществени доказателства, относими към предмета на делото, назначена е съдебномедицинска експертиза, извършени са освидетелствания и аутопсия, предстои назначаване на експертизи – физикохимическа и ДНК.

Събрани са доказателства за съпричастността на Л.А. (на 28 години) към извършеното престъпление.

С постановление на прокурор същият е привлечен в качеството на обвиняем и е задържан за срок до 72 часа. При проведения разпит той е дал обяснения по обвинението и се е признал за виновен.

Обвиняемият Л.А. не е приведен в следствения арест, тъй като понастоящем здравословното му състояние налага да остане на лечение в болнично заведение. На лицето се осъществява физическа охрана от служители на затвора пред стаята, в която е настанен.

Окръжна прокуратура – Монтана внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемото лице.

Налице е обосновано предположение, че Л.А. е извършил убийството. Има реална опасност той да се укрие и да извърши престъпление, както и да възпрепятства разследването.

Видно от приложената справка за съдимост по делото, че обвиняемият е осъждан за извършени престъпления от общ характер. Настоящето деяние той е извършил в изпитателния срок на предходно осъждане.