Apple, Amazon и Google ще обединят усилия в работна група за създаване и развитие на нов стандарт за умни домашни устройства, който да свърже асистентите и операционните системи на трите компании. Проектът носи името Connected Home over IP и цели да улесни комуникацията между различните устройства и гласови помощници, които в момента са несъвместими.

Конкурентите от Силициевата долина се съгласиха да си партнират с членове на Zigbee Alliance – фондация, която обединява компании като Samsung, Ikea и Schneider Electric около интернет на нещата (Internet of Things).

Умен дом
Целта на Connected Home over IP е да опрости производствения процес и да подобри съвместимостта при потребителите. Проектът се базира на идеята, че умните устройства трябва да са защитени, надеждни и да бъдат използвани безпроблемно. Инициативата ще разчита на отворен код за въвеждането на нов, сигурен протокол, който да позволи използването и приложението и на трите асистента едновременно.

Чрез създаване на правила за адресация на информацията, която се изпраща по мрежата, или т.нар. интернет протокол, проектът ще свърже смарт устройства, мобилни приложения и клауд услуги и ще дефинира базирани на протокола технологии за сертифициране на устройства.

От работната група на проекта споделят, че използването на стандартизирани сертификати ще подобри сигурността. Алиансът заяви още, че споделеният, отворен код за изграждане на интелигентни устройства трябва да “ускори развитието” на протокол за интелигентен дом – набор от правила, регулиращи новия формат – който “ще осигури ползи за производителите и потребителите”.

Предимства vs. недостатъци

Анализатори от International Data Corporation очакват пазара на умни устройства да нарасне с 14.4% на годишна база до 1.4 млрд. продадени броя през 2023 г. Според Каролина Миланези, цитирана от FT, инициативата ще премахне съмненията на потребителите дали смарт светлините, термостатите и хладилниците са съвместими с техния гласов асистент.

“Няма заплаха за никого”, допълва тя. “Потребителите ще бъдат улеснени и повече няма да се чудят кое с какво работи и как да го пуснат. Ако си купите хладилник, който работи с Alexa, и микровълнова, която работи с Google, двете няма да започнат да си говорят.”

Пазарът на умни устройства е обхванат от притеснения относно сигурността – според консултантската фирма Capgemini половината от потребителите “нямат доверие на асистентите, що се отнася до лични данни”.

Чешката група за киберсигурност Avast обяви, че две от всеки пет домакинства по света вече имат пет или повече устройства, свързани с интернет. Поне едно от тях обаче е уязвимо за кибератаки.

Източник: Капитал