АПИ “хвърли топката” на община Криводол след протеста на жителите на с. Осен срещу тировете.

Припомняме, че хората са притеснени за живота и имуществото си, зради преминаващите тежкотоварни камиони. Жителите на селото твърдят,

че водачите масово не спазват правилата за движение в населено място, а поради тесния път увреждат и общинско имущество. 

Ето какво отговори АПИ на протестиращите:

След получени сигнали на граждани за шофьори, които масово не спазват правилата за движение и ограничението на скоростта в населените места по трасето на пътя Криводол – Борован /път II-13/, инж. Калоян Киров от УС на АПИ,

изпрати писмо до Главна дирекция „Национална полиция” на 6 юли 2023 г. с молба да се осигурят патрулиращи полицейски автомобили.

Органите на МВР се отзоваха веднага и работят в тясно сътрудничество с Областно пътно управление – Враца, за да се осигури безопасността както на пътуващите, така и на жителите на с. Осен, съобщават от АПИ.

С писмо N08-00-930 от 7 юли 2023 г. кметът на Криводол Христо Доков и кметският наместник на с. Осен Петя Петрова писмено са уведомени за предприетите мерки.

В кореспонденцията са припомнени и стъпките, необходими за изграждане на изкуствени неравности (легнали полицаи), с които да се ограничи скоростта на движение в селото.

Процедурата изисква инициатива от Община Криводол за сформиране на комисия от представители на сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР, община Криводол и областно пътно управление – Враца, която да направи оглед на място и да прецени нуждата и местата за изграждане на изкуствени неравности.

Такава комисия към момента не е сформирана от Община Криводол. АПИ има готовност да изгради изкуствените неравности (легнали полицаи) до 5 дни след заключенията на комисията и изготвен от Общината проект.

През село Осен преминава един от обходните маршрути за превозните средства над 3,5 т след спирането на движението в участъка от път I-1 Мездра – Лютидол за извършване на строителни работи.

Апелът към шофьорите и жителите на населените места в региона е да проявят разбиране и търпение, тъй като мярката е наложителна.

Снимката е илюстративна.