След като вчера областният председател на БСП във Враца Ивайло Лилов хвърли оставка, областният съвет на партията се събра на заседание, което бе свикано от повече от 1/3 от членовете на съвета.

Номинациите за нов областен председател бяха две. Бившият кмет на Мездра инж. Генади Събков и бившият областен управител на Враца инж. Венцислав Василев.

Генади Събков си направи отвод и така Венцислав Василев бе избран с 16 гласа “За” от 22-ма присъстващи.

На заседанието не се появи подалият оставка Ивайло Лилов, който пред медиите вчера влезе в тона на всички партии, които се представиха зле на изборите и оправда загубата с “натиск от опонентите, купуването на гласове” и пр.

Припомняме, че новият областен председател на БСП във Врачанско бе назначен от Министерски съвет за областен управител на Враца през 2013 г.

Той е роден през 1953 г. Завършил е “Топло и ядрена енергетика” в Технически университет – София и “Организация и управление на бизнеса” в Стопанската академия „Д. Ценов” – Свищов.  Бил е общински съветник, председател на ОбС-Бяла Слатина и кмет на Бяла Слатина в мандат 2007 година. Докато беше областен управител на Враца не липсваха странни ситуации и около него.

Защо Генади Събков си даде отвод?

Една от причините може би е, че Събков стана известен с редица скандални назначения по времето на своето кметуване. Той нашумя и с грубото си отношение към фирми и медии, а черешката на неговите четири години като градоначалник беше спирането на заплатите на председателя на ОбС-Мездра и общинските съветници. Незаконосъобразното му действие беше продиктувано от нежеланието на последните да гласуват поредния кредит на “катастрофиралата” под неговото управление община.

След поредицата от скандали, които и “Зов нюз” отрази, Генади Събков подаде оставка. Това се случи на 01.04.2019 г. Типично в негов стил в емоционално обръщение, адресирано до жителите на община Мездра, градоначалникът мотивира това свое решение с „липсата на достатъчно подкрепа от страна на Общинския съвет и на местната общност, което ни изправя пред невъзможността да се справим докрай с финансовия разрив, в който се намира Община Мездра”.

Какъв курс ще поеме местната Столетница, предстои да разберем…