Днес, след 14.00ч. започва продажбата на електронните винетки

От 17 декември започва продажбата на електронни винетки от сайта bgtoll.bg и мобилното приложение. Цената на електронните винетки остава същата, както на стикер винетките. Въвежда се нова уикенд винетка, само за леки автомобили с цена 10 лв.

Уикенд винетката ще е с валидност  от 12 ч. в петък  до  23:59 часа в неделя.

Гражданите ще могат да купуват електронни винетки и от терминали за самотаксуване, които ще бъдат разположени в търговските обекти по  републиканската пътна мрежа. Плащането ще става посредством дебитна и кредитна карта, както и с карта за гориво. Шофьорите ще могат да купят е – винетка и от пунктовете за продажба, разположени в търговските обекти“, посочи проф. Асенов.

Нарушителите ще бъдат засичани чрез регистрационния номер на автомобила от камери,

разположени по пътната мрежа и в мобилните екипи на т.н. тол контрол и  ще бъдат спирани.  На водача, който не е заплатил винетка, ще бъде дадена възможност да заплати компенсаторна такса на място. Размерът на компенсаторните такси все още се обсъжда, предложението е  – за леки автомобили  тя да е  70 лв.; за автомобили от 3.5 т. до 12 т. – 125 лв. и за тежкотоварните над 12 т. е 175 лв.

Контролните автомобилите са оборудвани с ПОС терминали и плащането на таксата ще може да се осъществява с дебитна или кредитна карта.

След заплащане на компенсаторна такса, пътуването ще може да продължи до края на астрономическия ден без купена винетка, но на следващия ден ако не се закупи винетка, отново е налице нарушение, подчерта проф. Олег Асенов. При отказ таксата да се плати на място ще се счита, че отказваме да признаем нарушението – в този случай ще бъде  отнеман талона на автомобила.