Врачанският окръжен съд днес постанови присъда от шест години „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим за подсъдимия Юлиян Ч.

Той бе признат за виновен в това, че на 19 срещу 20 януари 2019 г. в Козлодуй умишлено е умъртвил Веселин Н. от същия град, като му нанесъл удари в областта на главата и тялото, в резултат на което му е причинил закрита черепно-мозъчна травма, довела до състояние несъвместимо с живота, като смъртта е настъпила на 20.01.2019 г. във филиал за спешна медицинска помощ в Козлодуй и по този начин е осъществил състава на престъплението, визирано в чл. 115 от НК.

Съдът го оправда по първоначалното обвинение по чл. 116, ал. 1, т. 6, предл. 2 и 3 от НК, т.е. за убийство, извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост, както и да е извършил деянието чрез нанесени удари с брадва, чук и дървена дръжка от земеделско сечиво с част от пръстен. Подсъдимият е осъден също да заплати обезщетение за причинени неимуществени вреди на бащата на убития.

Присъдата е постановена при наличие на изключително смекчаващо вината обстоятелство, а именно сексуално посегателство от страна на пострадалия по отношение на съпругата на подсъдимия.

Скандалът става през нощта на 19 януари 2019г. Тогава криминално проявения Юлиян пребива от бой 32-годишния Веселин, който му е на гости и след това прави опита да избяга от страната. Кървавата история се е разиграла тази нощ в ромската махала в Козлодуй.

През нощта двамата мъже се скарали, след което домакинът извел госта си навън и започнал да го бие. Часове по-късно домакинът и жена му видели, че Веселин е много зле, извикали такси и с него го откарали пред дома му на ул. „Царибродска“, като го оставили в безпомощно състояние навън.

След 8.00 часа сутринта, роднина на пребития го намерил и подал сигнал на 112.

Веселин все още бил жив, но починал час по-късно в болницата.

При първоначалния оглед криминалистите установили, че починалият е със счупен крак, множество травми по тялото и прорезни рани по главата.

Биячът в страха си още рано сутринта тръгнал да бяга. Първоначално като хванал първия автобус за София, а след това се опитал да напусне страната, но бил задържан в друг автобус на ГКПП-Калотина.

Присъдата на Окръжен съд – Враца може да се обжалва или протестира в законоустановения срок пред Апелативен съд – София.