Бъдещето на “Български пощи“ е било обсъждано на  заседание на правителството през седмицата.

Обсъждани са условията, при които дружеството ще получи държавен заем от 50 млн. лева.

 

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков е  докладвал пред колегите си от кабинета, че заемът от 50 млн. лева няма да е достатъчен за възстановяване на дружеството и трябва да мине повече време за да стане то по-печелившо.

 

В момента пощите изпълняват универсалната пощенска услуга – изплащат пенсии в цялата страна и разпространяват периодичните печатни издания. Всеки лев от 50-те млн. заем, ще се разходва само след разрешение на министъра, става ясно от стенограмата на заседанието на кабинета.

 

Министърът на финансите Асен Василев коментира, че този заем е бил планиран с актуализацията на бюджета през юли миналата година, но до момента не е ползван.

 

Не е работено и по идеята, пощите да са точка за достъп на всички видове държавни услуги на принципа на т. нар. обслужване на едно гише.

 

Предвидено е било част от таксите за тези услуги да остават в дружеството, а междувременно и персоналът е трябвало да бъде обучен.

 

Така, по думите на финансовия министър, ще се реши и проблемът с пътуването на възрастни хора от малки населени места към големите градове, когато се налага да ползват услугите на държавата.