Поне от 3 години живущите на ул. “Мито Бояджиев” 3 са пращали жалби на полиция и прокуратура.

Сигналите са повече от 50.

Резултатът обаче е, не респектиране на ромите, а жесток ръкопашен бой, до който се стигна  миналата седмица.

 Вследствие на него е смъртта на 55-годишна жена, която получава инфаркт от притеснение през нощта след боя, а по-късно умира в болницата.

Историята

През септември 2019г. Мариета и Огнян подават оплаквания от поведението на двете сестри, които са собственички на отдавания под наем имот.

Поля и Зоя притежават втория етаж на жилищната сграда и тавански помещения, но живеят в София.  Имотът се отдава под наем от 35 години и само на роми.

Но последните наематели – две самотни майки с пет деца са започнали да създават огромни проблеми на съседите си.

Настанилите се не се съобразявали с никакви правила, не поддържали чистота, нямали ток и вода, вдигали шум, спели на дюшеци на открито, вдигали шум и скандали и отправяли обиди, пишат в жалбата си към прокуратурата живущите в сградата.

Из къщата плъзнали дървеници.

При разпит ромите признават пред прокуратурата, че наистина нямат вода и ток, както и нямат представа дали имат договор със собственичките. Те нямали и регистрация.

Ромите обяснили още, че проблемите със съседите им идвали заради спането в двора.

Но според съседите двете самотни майки с пет деца постоянно са посещавани от други близки и роднини също с много деца, като ромското присъствие на моменти е достигало до 30 души, а шумът бил непоносим.

Едно от децата, на 15 години, цялото лято на 2019 г. е живяло без родителски  контрол, пише в жалбата на съседите към прокуратурата.

Той и неговите гости си направили своеобразен катун в двора на лечебното заведение, като изнесли няколко матрака. На тези матраци обаче съседите намирали сутрин да спят непознати хора.

Когато се опитвали да направят забележка, момчето отговаряло, че “хазяйката разрешава”.

Неговата майка Галина обаче посрещала забележките направо с бой, тя непрекъснато заплашвала с убийство съседите си, като последния път ги е заплашила пред полицаите, които живущите повикали след поредния скандал. Сигналът бил подаден на тел 112.

Пред органите на реда Галина казала, че не се притеснява от полиция, нито от закони и този път наистина ще убие съседите си.

Драмата се развива в 6 сутринта.

Жалбата, подкрепена с подписите на 26 съседи е подадена в прокуратурата. Това се случва през септември 2019 г., към нея прокуратурата прикрепя и жалбата на хората от 2017 г.

Прокуратурата приключва преписката с отказ да образува досъдебно производство и прекратява преписката, като констатира, че събраните от полицията материали не съдържат достатъчно данни за престъпление от общ характер.

Прокуратурата отбелязва, че са налице спорни междусъседски отношения, които могат да бъдат разрешени по реда на гражданското и административно право.

Така ромите продължават да живеят в конфликт със съседите си  на ул. “Мито Бояджиев” 3, докато скандалът ескалира през миналата седмица.

След забележка да не влизат много хора в имота, особено по време на изолация.

Тогава избухва масов бой.

„Атакуваха тези наематели първо моята съпруга – обиди, скубане, с кол в гърба ме удари няколко пъти“, разказа Огнян Иванов.

На помощ идват съседите, а в помощ на ромите пристигат техни приятели с такси.

Съпругата на мъжа, направил забележката, все още е в болница след удар в главата, а по думите на хората тормозът е от години.

„Вече е невъзможно да се живее, изпочупиха ни колите, изпочупиха ни къщите, абсолютно всяка седмица има сигнали в полицията, над 50 пъти“, обяснява Димитър.

Хората често са атакувани с кражби и побой, а след масовото сбиване е била счупена витрината на магазина на един от съседите.

Безсилни ли са полицаите и прокуратурата да решат този проблем, питат се хората, които години наред са подложени на психически и физически тормоз.

Видео от масовия бой, който първо започнал в двора на къщата, а после се пренесъл на улицата.