При отказ от проверка за алкохол и наркотици законът предвижда най-суровото наказание –

свидетелството за управление се отнема за 2 години и се налага глоба от 2000 лв., обясни пред bTV инспектор Илия Георгиев от отдел „Пътна полиция” към ГДНП. КАТ ще засили контрола около предстоящите празници.

Употребата на наркотици е престъпление, законът предвижда лишаване от свобода до 3 г., а от страна на „Пътна полиция” се предвижда отнемане на свидетелството до изтичане на наказанието.

На терен тестът за наркотици се прави със специален преносим апарат – той разпознава до 6 вида наркотици – амфетамин, метамфетамин, кокаин, опиати и канабис.

Материалът се събира в специална касета, която се поставя в апарата.

Пътните полицаи трябва да имат отлична реакция на пътя и да разпознават дрогираните водачи по тяхното поведение.

„В повечето случаи действието им в началната фаза на интоксикацията им е възбуда и това дава на индивида грешната представа, че той може всичко, че може да постигне неща, които другите не могат”, посочи д-р Конов.

Тестът за наркотични вещества се прави сравнително бързо и отнема броени минути.

Ако е положителен, задържането на водача става на място, първоначално за 24 часа. При оспорване на резултатите полицаите отвеждат шофьора за кръвна проба в болница.

Такива изследвания се правят и в лабораторията на ВМА, където почти всяка кръвна проба е положителна. От резултатите става ясно, че част от водачите са доста смели и смесват наркотиците с алкохол.

Преотстъпването на управлението на МПС от страна на собственик на лице,

употребило алкохол и наркотици, също подлежи на глоба, уточни Георгиев.

При сядане зад волана с над 1,2 промила алкохол в кръвта наказанието се определя въз основа на Наказателния кодекс. Когато собственик управлява личното си превозно средство след употреба на алкохол или наркотици, се прекратява и регистрацията на превозното средство, освен че се налага глоба и се отнема свидетелството, отбеляза инспекторът от „Пътна полиция”.

Собственик, който предоставя автомобила си на пиян или дрогиран шофьор,

ще заплати глоба от 100 до 300 лева и автомобилът ще бъде временно спрян от движение за 1 месец.

Между 17 и 20 ч. в петък, събота и неделя статистически стават най-много ПТП-та.

Причините най-често са несъобразена скорост, отнемане на предимство на пешеходец или на МПС, неспазване на дистанция, навлизане в насрещното и употреба на алкохол и наркотици.