За 3 месечно удължаване на срока за обезвреждане на водата в басейните, съхранявали серовъглерод, настояват от “Камибо”, които имаха на разположение 2 години да извършат тази дейност, но въпреки предписанията и глобите не я предприеха.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите обаче са категорични, че отстъпка няма да има и крайният срок за обезвреждане на опасните химикали остава 3-ти юни.

Повече от интересни и без конкретика са аргументите, с които “Камибо” искат поредно удължаване на срока.

Първият от тях е, че се водят преговори със специализирана фирма (чието име остава неизвестно за РИОСВ), вторият аргумент е, че според неназованата фирма, процесът на неутрализация ще трае около два месеца, като не се изключвал и внос от чужбина на “вещества и способи”, което щяло допълнително да увеличи този срок…

Близки до ситуацията твърдят, че за “Камибо” това е пореден опит да удължава срок, но без реално намерение да предприеме каквито и да било действия.

И докато преди РИОСВ-Враца бе по-скоро “партньор” на фирмата подопечна (според запознати) на Ковачки, то след смяната на правителството Инспекцията проявява активност в интерес на гражданите.

Потърсихме за коментар инж. химик Георги Караиванов, който бе категоричен, че срокът, който е 3-ти юни, няма да бъде удължен.

Припомняме, че министърът на околната среда и водите Борислав Сандов също бе категоричен по отношение на Камибо, като подчерта, че ще бъде безкомпромисен и ако фирмата не може или няма капацитет да се справи, то тогава държавата ще премахне вредния химикал за сметка на “Камибо”.

Писмото на РИОСВ с отказ за удължаване на срока, беше изпратено до скандалната фирма в края на миналата седмица.

Историята:

Още през 2020г. “Камибо” пробват “врътката” с удължаването на срокове.

Тогава от фирмата са имали една седмица, за да обработят с микроорганизми утайките, останали в двата басейна, в които бяха съхранявани 110-те тона серовъглерод, но по тяхна молба срокът е удължен с месец.

Такава обработка се налага, защото серните съединения са с повишени стойности, а микроорганизмите ще могат да ги унищожат.

Ако не се реши този проблем, може да се получи отново киселина, каза тогава за “Зов нюз” експертът от РИОСВ, инж. химик Георги Караиванов.

Припомняме разговор с него от  2020г.