Аксел Олегов

18 години затвор присъди преди минути Окръжният съд във Враца за палача на Андреа – Аксел Олегов.

Делото премина в съкратен режим. Това е максималната присъда,  която законът позволява за непълнолетен извършител.

Съдът постанови също Олегов да заплати 200 000 лева обезщетение за причинени неимуществени вреди на бащата на убитото момиче.

Аксел бе признат за виновен в това, че макар и непълнолетен, навършил 16 години, но след като е разбирал свойството и значението на деянието и е могъл да ръководи постъпките си, на 11.01.2020 г. в с. Галиче умишлено е умъртвил Андреа Руменова, на 18 години,

като деянието е извършено по особено мъчителен начин за убитата и с особена жестокост и с цел да бъде прикрито друго престъпление, извършено от обвиняемия – изнасилване.

За това престъпление съдът го осъди на най-тежкото наказание – 12 години „лишаване от свобода“.

Подсъдимият бе признат за виновен и за това, че се е съвкупил с Андреа, като я принудил към това със сила, за което му бе наложено наказание от 3 години „лишаване от свобода“.

Аксел е признат за виновен също по обвинението, че е влязъл в чуждо жилище, като употребил за това ловкост и деянието е извършено нощем, за което бе наказан с 2 години „лишаване от свобода“.

Съдът го призна за виновен и за това, че е отнел чужди недвижими вещи и пари на обща стойност 280.30 лв, за което му наложи наказание 2 години „лишаване от свобода“.

На подсъдимия бе определено едно общо най-тежко наказание – 12 години „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим, което увеличи с 6 години „лишаване от свобода“.

Така общото наказание, което ще трябва да изтърпи Аксел е 18 години „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим.

Присъдата на Врачанския окръжен съд не е окончателна, а подлежи на обжалване или протестиране пред Софийския апелативен съд в петнадесетдневен срок.

Близките на убитото момиче обаче продължават да настояват за промяна в закона и за доживотен затвор за подобни деяния без право на замяна.