Криминалисти от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Плевен и РУ Левски са задържали телефонен измамник, представял се за адвокат.

Разследването е установило, че 55-годишен е съпричастен към извършването на две телефонни измами в град Левски. На 7 май е получен сигнал за осъществена телефонна измама спрямо 70-годишна.

На 6 май тя е била въведена в заблуждение по схемата – Жертвата получава обаждане на стационарен телефон от мъж, представил се за адвокат, който й съобщава, че синът й е предизвикал пътнотранспортно произшествие със загинал. Жената е последвала инструкциите на мнимия адвокат и е оставила в кошче за смет на автогарата в град Левски над 22 хиляди лева.

На 12 май друга 86-годишна жителка на града е съобщила, че за периода от 20 април до момента на обаждането, е получила многократни телефонни обаждания на домашен стационарен телефон от непознат, представил се за адвокат.

Мъжът разяснил, че внукът й е причинил ПТП със смъртен случай и е необходима неуточнена парична сума за неговото освобождаване.

Възрастната жена е оставила в кош за смет в района на Автогара – Левски над 42 хиляди лева, за да бъде унищожен акт за извършеното нарушение. По случаите са образувани досъдебни производства. От проведените оперативни действия на кръстовище в град Левски е установен и задържан 55-годишен, жител на ловешкия град Летница.

От него е иззет мобилен телефон, послужил за осъществяване на измамите. Мъжът е разпитан пред съдия, като е направил пълни самопризнания за извършените от него деяния. Взета му е мярка за неотклонение подписка. Работата продължава разследващ полицай.

Снимката е илюстративна.