В областта 150 човека са под доброволна карантина.

Това са хора, които са попълнили анкетни карти, че са били в страните, засегнати от коронавирус и са поискали доброволно да бъдат поставени под карантина.

От РЗИ-Враца потвърдиха за изпратени 9 проби в Националната референтна лаборатория от пациенти със съмнения за инфекция – 2 от СБАЛПФЗ – Враца, 5 са взетите проби от Детско отделение и ОАИЛ – Враца, а две са пробите от инфекциозното отделение в МБАЛ – Бяла Слатина.

Но според Кети Ценова всички изследвани проби за коронавирус на територията на Враца са отрицателни.

Това стана ясно на днешното заседание на Областния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания и функциониращия към него Областен медицински съвет.

Точно 15 минути и разстояние по-малко от 2 м. са достатъчни, за да бъде  заразен човек с новия коронавирус.

Точните симптоми са температура, при повече от 80% от заразените и кашлица на 100%. Ако няма кашлица, той не бива изследван за коронавирус.

Няма ли кашлица- няма коронавирус,

беше категорична Кети Ценова.

По нейни думи най-застрашени са медицинските служители и точно те трябва да се предпазват най-много.

„Очакваме оказания за коронавирусната инфекция. В Китай инфекцията стихва, последните случаи на заболели са внесени отвън. Действията на китайските медици ще се ползват като модел за действията на другите държави“, допълни още тя.

„Важното за маските и предпазните облека е, че ако са за еднократна употреба, след използване е напълно задължително да бъдат изхвърлени като опасен отпадък. За тези, които са за многократна употрера – дезинфекция и изпиране“, отбеляза Ценова.

Най-важно за хората е да запазят спокойствие. Паниката е опасен момент. Важно е да не се всява страх и смут.