6 ноември е обявен за Ден без велосипедисти- жертви на пътя. Кампанията „С безопасно пътно превозно средство през зимата”, в рамките на полицейската Акция ЗИМА, продължава до 10 ноември

От началото на 2018 г. на територията на Видинска област велосипедисти са участвали в 10 катастрофи – загинал е един, ранените са осем. За нарушения на Закона за движение по пътищата (ЗДвП) служителите на реда са санкционирали 14 велосипедисти. (За същия период на 2017 г. на територията на региона колоездачи са участвали в 12 катастрофи, жертви не е имало, ранените са били петима. За нарушения на ЗДвП униформените санкционирали девет велосипедисти).

От видинския сектор „Пътна полиция“ напомнят: Съгласно разпоредбите на ЗДвП, водачът на велосипед е длъжен да ползва светлоотразителна жилетка при управлението му извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост, и да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение. Санкцията за управление на велосипед без необходимите светлоотразители е 50 лева, а санкцията за велосипедист без светлоотразителна жилитка – 10 лева. Пътните полицаи допълват, че съгласно изменения и допълнения в ЗДвП, в сила от септември м.г., е въведена и санкция за управление на ППС  (включително и велосипед) след употреба на алкохол – глоба в размер на 100 лева.
Съветите на пътните полицаи

Водачите на велосипеди са уязвими участници в движението по пътищата. Малкият габарит и липсата на задължителните светлоотразители на велосипедите, както и неизползването на светлоотразителни жилетки от велосипедисти ги прави почти незабележими за останалите участници в движението.

За мястото на пътното платно:

Помнете, че велосипедистът е ВОДАЧ НА ПЪТНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО! Използвайте изградените велосипедни алеи!

Помнете, че тротоарите и пешеходните пътеки не са велосипедни алеи! Движете се възможно най-близо до дясната граница на платното за движение! Помнете, че ако бутате велосипеда, сте пешеходец!

За техническата изправност:

Не правете компромиси с техническата неизправност на велосипеда си!
Неизправното колело е опасно и за велосипедиста, и за останалите участници в движението по пътищата!

Всеки велосипед трябва да има изправни:

-спирачки;

-звънец;

-устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад;

-бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.

За екипировката:

Използвайте светлоотразителна жилетка при управление на велосипед извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост;

Закачете светлоотразители и на други подходящи места по тялото или екипировката си!

При възможност използвайте каска. Използвайте подходящо облекло и други защитни елементи (протектори).
За информираността:

Информирайте се за изискванията към велосипедистите според Закона за движението по пътищата!

Информирайте се за административно-наказателната отговорност, която носите при нарушения на Закона за движението по пътищата като велосипедисти!

За сигурността:

Помнете, че сте ПОЧТИ НЕЗАБЕЛЕЖИМИ!

Научете се да се пазите САМИ!

Не освобождавайте педалите и дръжте кормилото с ръка!

Не се движете успоредно или в непосредствена близост до друг велосипед!
Не се дръжте за друго пътно превозно средство!

Не возете втори човек на велосипеда!

За предимството, маневрите и дистанцията:

Осигурявайте предимство и бъдете толерантни!

Сигнализирайте маневрите отрано! Указвайте с ръка промяната на посоката на движение!

Бъдете внимателни при маневриране! Преди маневра се убедете, че няма опасност за Вас и че Вие няма да създадете рискова ситуация за пътен инцидент! Бъдете внимателни на кръстовища! Изберете по-голяма и безопасна дистанция!

Снимката е илюстративна