С 24 гласа “ЗА” и един “Въздържал” се общинските съветници от Монтана подкрепиха гражданите, които не желаят в града да се изгарят опасни медицински отпадъци.

Това е прецедент през шестмандатното управление на кмета Златко Живков.

На днешната сесия местните сенатори внесоха и гласуваха декларация, с която  категорично заявяват, че застават зад искането на хората от града, като настояват инвестиционното намерение за изграждането на инсинератора да не се одобрява от РИОСВ.

Вечният кмет Златко Живков: “Това не е крайно решение, а предстои решението на РИОСВ. “

По този начин кметът сякаш омаловажи  решението на съветниците или пък показва своето недоволство, че фактически те отхвърлиха неговите две писмени съгласувания на проекта.

Общинските съветници обаче призоваха регионалната Екоинспекция да се съобразява с мнението на гражданите и местната власт в тяхно лице. 

Те са категорични, че никой няма право да налага на обществото решения, които изискват широко и открито обществено обсъждане”

Припомняме, че намерението да бъде изградена изгаряща инсталация за опасни медицински отпадъци събуди обществеността на Монтана.

Информационното затъмнение около инвестиционното предложение на фирмата “Огоста 2017” ООД за изграждането на инсинератор за изгаряне на медицински отпадъци в промишлената зона на Монтана, изкара на протест граждани и екоексперти.

Повече от скандално е това, че имотът, харесан от “Огоста 2017”, се намира в самия град и само на около 400 метра от първите къщи на бул. “Христо Ботев”(край ж.п. линията) и на 700 м. от Трето и Четвърто училище, детските градини до него и до ‘Обувната’.

А самата фирма признава, че ще се отделят вредни за здравето химични вещества при работата на инсинератора.

Припомняме, че това е трети опит в населени места в Северозапада да бъдат изгаряни или обезвреждани медицински отпадъци. Първите два бяха от други фирми, които искаха, чрез различни инсталации, да извършват тази дейност на територията на Враца и Мездра, но обществеността и местните власти не позволиха това.

Гражданите в Монтана са само на крачка от успеха да не позволят изграждането на инсталация, която ще ги трови.

“Зов нюз” ще продължи да следи случая.