Новопостроеният пътен участък между с. Макреш и с. Бела от бъдещия скоростен път между Видин и Ботевград ще бъде отворен за движение утре (5 март), съобщава Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Отсечката е с дължина 13.6 км, започва от разклона за Макреш и стига до Бела, преминава по ново трасе, извън обхвата на първокласния път. Със завършването на обекта интензивният транзитен трафик вече няма да преминава през гр. Димово и с. Бела.

Стойността на строително-монтажните работи на 13.6-километровия участък е близо 341.2 млн. лв. с ДДС

Обектът е на ниво издаден Акт 15 и предстои назначаването на Държавна приемателна комисия за издаване на Акт 16 и разрешението за ползване.

Уточнява се, че новият участък е с габарит на магистрала с две платна за движение в посока, със средна разделителна ивица и банкети.

Платната са с по две ленти за движение, аварийна лента, като в определени участъци с по-големи надлъжни наклони е изградена лента за бавно движещи се товарни автомобили. Такава ще има между 36-и и 39-и км в платното за Видин и между 39-и и 44-и км в посока Ботевград.

В участъка са изградени 2 пътни възела – п.в. “Макреш” при 36-и км и п.в. “Бела” – при 46-и км. Чрез тях ще се осъществява връзката с останалите пътища в региона.

Построени са редица съоръжения – мост над река Арчар с дължина над 118 м, два виадукта по 205 м и 218 м, пътни и селскостопански подлези и надлези, включително и жп надлез над жп линията София – Видин, водостоци и т.н. В близост до пътен възел “Бела” ще бъде изграден контролен център за управление на трафика по бъдещата магистрала.

Новият участък е изграден изцяло със средства от държавния бюджет. Изпълнител е държавното дружество “Автомагистрали”.

Стойността на строително-монтажните работи на 13.6-километровия участък е близо 341.2 млн. лв. с ДДС. Проектант е “Виа План Бурда” ДЗЗД, с участници: “ВИА-ПЛАН” ЕООД и “Илия Бурда” ЕООД. Стойността на договора е 154 800.00 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от Консултанти Макреш – Бела” ДЗЗД, в който са: “ТЕК – КУАТРО” АД, “СТРОЛ – 1000” АД. Договорите с тях са за 1 674 840.00 лв. с ДДС и 35 998.80 лв. с ДДС.