По инициатива на Турлашко дружество „Ждребче” се състоя поредната среща между торлаците и турлаците от Северозападна Бългрия и Югоизточна Сърбия в село Салаш и в Белоградчик. В шестнадесетата поред среща участваха повече от 147  членове, симпатизанти и приятели на двете дружества „Ждребче“ и „Тимочана-Торлака“ – село Миничево.

В празника на турлаците взеха участие и представители на общините Белоградчик, Чупрене и Чипровци, и така на практика бе представена цялата територия, заемаща етнографската група.

Тази година  отново първоначално гостите бяха посрещнати в село Салаш. След кратка обиколка на селото те посетиха местния храм „Успение на пресвета Богородица“. А местният жител Емил Миланов разказа интересни факти и данни за историята на селото и храма. В сградата на местното читалище, гостите разгледаха етнографска сбирка. Тук те опитаха и някой типични ястия от турлашката кухня – чушкье гньетене с боб, пржено, баница по селски с печени ръчно теглени кори, крем пита и др.

В приветствените слова на председателите на Турлашките дружества Любомир Веселинов и Деян Кръстич бе заявено, че основните цели, по които е работено през годината са свързани с разнообразяване и обогатяване живота на дружествата и с оглед привличането на повече млади хора, които да изучават и предават традициите и обичаите на идните поколения, да съхраняват езика, на който говорят местните хора, а също да се разширява обхвата на хората, които да бъдат обект на внимание и работа от страна на турлашкото дружество. В тази връзка за последната една година са отпечатани две книги на торлашка тематика – „Популярен автентичен турлашки речник – второ допълнено издание, и сборник с избрани турлашки разкази „Ждребче“.

Бе отбелязано, че с всяка измината година расте интересът и се множат участниците в празник на община Чупрене под надслов „Када кум прасе и ти вречу”. А основните посетители са жителите на турлашките региони на двете страни. Все така актуален си остава и най-големият Международен събор на Балканите на прохода „Кадъ Боаз“. Делегация на турлашко дружество „Ждребче“, вече трета поредна година посещава празника Тимошки дни на орехите под надслов „Свекървино око“. Ежегодно фолклорната група „Родни звуци“ посещава празника на дивата шипка „Шипурияда“ в село Ново Корито. Много са инициативите и проявите фестивалите в Сърбия, които се посещават от танцовите формации от Белоградчик и членовете на клуба на пенсионера. Много добри са и контактите на двете пчеларски дружества от Белоградчик и Княжевац.

По време на срещата се постигнаха договорености и за провеждането на спортни мероприятия за ветерани по футбол, шахмат и тенис на маса.