Хората питат дали е редно, докато протестират срещу корупцията, ниските доходи и бедността и мръзнат по барикадите и докато майките на деца с увреждания са навън в студа, за да се преборят за по-добър живот на рожбите си, един висш полицай да използва парите на данъкоплатците, като ежеседмично  пътува до София със служебните  „Тойота Лексус“ или „Опел Вектра“? Тази практика, нарушаваща забраната за използването на техника за лични нужди включително и на служебните автомобили, зачислени на ОДМВР-Враца е описана в аргументиран сигнал, изпратен до министъра на вътрешните работи Младен Маринов, министър-председателя Бойко Борисов и до омбудсмана Мая Манолова. В сигнала е описано, че служебната техниката се използва само по предназначение, при спазване на установените норми и правила и то за служебни цели. В него е отбелязано, че директорът на ОДМВР-Враца пътува често до адреса си по местоживеене в София, въпреки че в заповедта на силовия министър Младен Маринов изрично е упоменато, че служебните автомобили могат да се използват с цел придвижване до местоживеене само при необходимост. Тази необходимост е определена за извозването на личен багаж, когато служителят е назначен на работа в друго населено място и трябва да се премести, както и при извършване на лична услуга, което се узаконява с писмена заповед. Напускането на автомобилите на региона на ОДМВР-Враца се разрешава от ръководителя на структура, като това се удостоверява, чрез подпис и печат в графата „Разрешил пътуването“ в пътната книжка. Дали са изрядни  пътните книжки на двата зачислени на директора на ОДМВР – Враца автомобили  „Тойота Лексус“ и „Опел Вектра“? Дали всичко е отбелязвано коректно за периода от 19.03.2018 година до настоящия момент, колко пъти и кога в цитираната по-горе графа са отразени пътуванията до София, Монтана, Лом и Видин от ръководителя, предстои да разберем след резултатите от проверката.

Друга интересна подробност отбелязана в сигнала, е че Старши комисар Янколов е допуснал само определени автомобили, водещи се на Районни управления да се използват не по надлежния ред.  Чрез устно разрешение началникът на РУ Бяла Слатина пътува ежедневно от Враца до Бяла Слатина и обратно със служебен автомобил, числящ се на Районното управление. Прави впечатление, че този автомобил е изпуснат от заповедта, издадена от директора за определяне на местодомуване на автомобилите. В тази заповед не е определено точното място за домуване само на следните  служебни автомобили:

–      „Тойота Лексус“;

–      „Опел Вектра“;

–      „Опел Астра“;

–      „Опел Астра“- зачислена на РУ „Бяла Слатина“ .

Тези обстоятелства предполагат, че цитираните автомобили могат да домуват навсякъде на територията на област Враца…

В сигнала се иска щателна проверка на гореизложените факти, както и на още други такива, които са описани подробно в него. Груба сметка, колко струва „екстрата“ пътуване със служебен автомобил – джип „Тойота Лексус“ по маршрута Враца – София и обратно показва, че служебният автомобил изминава минимум около 260 км. всяка седмица. Тоест, горивото  струва около 60 лв. за седмица, а за месец то достига грубо сумата от 240 лв., без  да бъдат включени шофиране в София и други разходи, необходими за поддръжка на автомобила.

Цитираното по-горе е само малък детайл от описаните в сигнала предполагаеми нарушения. Фрапиращо е също, че с „начините и методите на управление и несъобразяването с мнението на експертите, в голяма част от служителите на полицията се трупа недоволство, което води до подаване на заявления за напускане или страх да изпълняват служебните си задължения. Второто е по-страшно, защото служителите, страхувайки се да не бъдат наказани, не проявяват инициативност, професионализъм и находчивост при изпълнение на задълженията си, а чакат да им се разпореди какви действия да предприемат и извършат.“

И как биха могли, когато началникът им настоявал „Когато ти се карам, трябва да свиеш уши и да мълчиш“.

Следва…

Снимката е илюстративна и показва интериор на джип “Тойота Лексус”