“Днес е ден за смирение, уважение и благодарност към онези, които мечтаеха не за себе си, а за нашата свобода. Те ни завещаха важен житейски урок, който ние не винаги спазваме. Време е да се смирим, да си простим и да се обединим. Нашите предци също са имали разногласия, но са ги загърбвали, защото са имали една цел – България. Преди седмица Ботевите поклонници ни дадоха пример, който всеки от нас трябва да следва. Въпреки трудностите, те не се отказаха, защото носят България в сърцето си. Вярвам, че можем да бъдем единни, в името на общия ни дом! Дълбок поклон пред загиналите за нашата свобода! Да живее България” – с тези думи кметът Калин Каменов се обърна към присъстващите на всенародното поклонение на връх Околчица.

Приветствие към Ботевите поклонници отправи и министър-председателят Гълъб Донев, който поздрави участниците в похода. “Подвигът на Ботев ни задължава да сме негови достойни наследници. За него истината и справедливостта са вечна битка, от които отстъплението е немислимо” – добави още премиерът Донев.

Ръководителят на Националния поход – Евгени Филипов рапортува пред кмета Калин Каменов

Възпоменателният митинг започна с изпълнение на стихотворението „Към Ботев“ от Даниел Асенов и изпълнения на квартет “Хармония”.

Молебен за България бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий.

Пред паметника, увековечил подвига на Христо Ботев, бяха поднесени венци и цветя.

По традиция, точно в 12:00 часа, звукът на сирените оповести отдаването на почит към паметта на героите на България.

На събитието присъстваха още: министърът на правосъдието, председателят на Общинския съвет д-р Владимир Христов, общински съветници, областният управител Георги Митов, ръководният екип на местната администрация, участниците в Ботевия поход, жители и гости на града.

По време на церемонията, кметът Калин Каменов прие и знамето на участниците във велопохода “Козлодуй-Околчица”.