На фона на цялата беда в Червен бряг, бедстващите пет села и един град председателят на общинския съвет в Червен бряг Ивайло Иванов и секретарят на общината Николай Недков хванаха торбичките и заминаха на десетдневна екскурзия в Русия.

Докато хората се чудят откъде да минат, за да отидат на лекар, как да не си съсипят бизнеса, как децата им ще учат, а областният управител в лицето на държавата търси начини да се справи с кризата, двамата видни общинари демонстрират учудващо спокойствие и изчезват от мястото на бедствието за цели десет дни.

Вчера ви разказахме как председателят на общинския съвет и секретарят на общината заминаха в руския град Тагантог, за седмица без да е ясна причината за посещението им там и без тази визита да е отразена и от българска, и от руска страна. Посещението е факт, не е ясно обаче, кой ще плати сметката – общината, сиреч данъкоплатците, или самите общинари със собствени средства. Напомняме, че това са същите тези управници, които единствени щяха да си санират частните къщи по европейска програма. И не за колкото и да е пари, а за сумата от 300 000 лв. Така на практика излиза, че държавата, която няма ангажимент към общинските пътища, нито към безхаберното и безотговорно отношение на някой кмет, ще търси хиляди левове за чужд ремонт. Тоест, за да замете чуждите грешки, докато някои трупат руски опит.

генерал агрохимикали

Колко струва тази „прогулка“? Направихме справка – един самолетен билет за 1 човек, струва между 430 и 560 евро, а стая в хотел в руския град за точно толкова нощувки, колкото ще останат видните общинари, е между 300 и 800 лева.

Кой ще плати тази сметка – попитахме община Червен бряг? От там секретарката на кмета ни затвори телефона. Същата е ситуацията и със секретарката на председателя на общинския съвет. За да не нарушаваме служебните дела на заетите и „притеснени“ общински служители, изпратихме писмо до кмета на гр. Таганрог Русия, от който все още нямаме отговор.