На фона на цялата беда в Червен бряг, бедстващите пет села и един град председателят на общинския съвет в Червен бряг Ивайло Иванов и секретарят на общината Николай Недков хванаха торбичките и заминаха на десетдневна екскурзия в Русия.

Докато хората се чудят откъде да минат, за да отидат на лекар, как да не си съсипят бизнеса, как децата им ще учат, а областният управител в лицето на държавата търси начини да се справи с кризата, двамата видни общинари демонстрират учудващо спокойствие и изчезват от мястото на бедствието за цели десет дни.

Вчера ви разказахме как председателят на общинския съвет и секретарят на общината заминаха в руския град Тагантог, за седмица без да е ясна причината за посещението им там и без тази визита да е отразена и от българска, и от руска страна. Посещението е факт, не е ясно обаче, кой ще плати сметката – общината, сиреч данъкоплатците, или самите общинари със собствени средства. Напомняме, че това са същите тези управници, които единствени щяха да си санират частните къщи по европейска програма. И не за колкото и да е пари, а за сумата от 300 000 лв. Така на практика излиза, че държавата, която няма ангажимент към общинските пътища, нито към безхаберното и безотговорно отношение на някой кмет, ще търси хиляди левове за чужд ремонт. Тоест, за да замете чуждите грешки, докато някои трупат руски опит.

Колко струва тази „прогулка“? Направихме справка – един самолетен билет за 1 човек, струва между 430 и 560 евро, а стая в хотел в руския град за точно толкова нощувки, колкото ще останат видните общинари, е между 300 и 800 лева.

Кой ще плати тази сметка – попитахме община Червен бряг? От там секретарката на кмета ни затвори телефона. Същата е ситуацията и със секретарката на председателя на общинския съвет. За да не нарушаваме служебните дела на заетите и „притеснени“ общински служители, изпратихме писмо до кмета на гр. Таганрог Русия, от който все още нямаме отговор.