Жителите на община Вършец излизат на граждански протест срещу “нехайството и пренебрежението от страна на АПИ и държавата” по отношение на инфраструктурата в района.
Както гражданите на курортния град, така и местният бизнес търпят загуби от години заради окаяното състояние на път III-162, който свързва Вършец с Е-79. Множеството дупки и неравности по трасето правят пътуването по този път изключително рисково, а местните и туристите редовно са “сюрпризирани” с щети по колите си, в резултат на дискомфортното пътуване до Вършец и околните села.
Независимо от положените усилия на местните хора и предприемачи да възродят старата слава на курортния град и да върнат туристите в района, без нормална инфраструктура няма как община Вършец да се развива.
В тази връзка,  от сдружение “Аз съм Вършец” организират граждански протест, който ще се проведе на 12.05.2024 г. (неделя), 0т 12:00 до 15:00 часа, на територията на Републиканските пътища III-162 и III-1621 при км 32,1 на Републикански път III-162 (Село Стояново до разклона за Враца и Монтана).
Публикуваме и призива на председателя на сдружението Николай Резашки без редакция:
“Скъпи съграждани и приятели,
Гражданите на Вършец, не можем и няма да търпим повече нехайството и пренебрежението от страна на агенция пътна инфраструктура и държавата, въпреки десетките опити да се намери решение на проблема с Републикански път III-162! Затова на 12/05/2024 г. (неделя) от 12:00 до 15:00 часа ще упражним правото си на граждански протест на територията на Републиканските пътища III-162 и III-1621 при км 32,1 на Републикански път III-162 (Село Стояново до разклона за Враца и Монтана).
Като председател на сдружението “Аз съм от Вършец” и, като човек, който винаги се е борил за правда Ви информирам, че “Аз съм от Вършец” е организаторът на протеста, с който смятаме да поставим началото на едно сплотено и ангажирано общество, което няма да търпи повече празни обещания!
Нашите животи са в опасност всеки път, когато използваме Републикански път III-162 , който е превърнат в лабиринт от дупки, липсваща маркировка и растителност по пътното платно! Този път не е просто влошен, той е неприемлив за ползване! Републикански път III-162 е във ВРЕДА за региона и за развитието ни като курорт! До кога държавата и АПИ ще игнорират този проблем?! Ще настояваме за незабавен текущ ремонт и проектиране за основен ремонт на Републикански път III-162 в частта му от км 29 (село Долно Озирово) до Републикански път I-1 при 131,2-и км и незабавно подобрение на неговото състояние! До този момент нашите мирни протести не бяха чути. Затова, ако не се предприемат незабавни действия за ремонт на пътя, ще продължим с гражданските протести, докато не бъде постигнато реално подобрение на състоянието на Републикански път III-162! Изискваме незабавно действие и отговорност от страна на държавата и агенция пътна инфраструктура!
🇧🇬 Очакваме Ви! 🇧🇬
С уважение,
Николай Резашки
/Председател на сдружение “Аз съм от Вършец”