Екоактивисти излязоха с с контра атака срещу официалните твъдения. След спешната пресконференция на екоминистър Нено Димов коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ заявяви /поместваме без съкращения и редакторска намеса/:

– Ако прокуратурата е открила нарушения от страна на „Юлен“ АД –  концесионер на ски зона Банско в Национален парк Пирин, защото концесията е незаконно увеличена и по този начин е нанесена щета на националния парк и интересите на обществото, то трябва да започне разследване за нарушение по чл. 278в от Наказателния кодекс. И дума не може да се отваря за затваряне на очите и преподписване на концесионния договор с нова, по-голяма площ, с милото обяснение, че ще се заплаща по-голямо концесионно възнаграждение.

– На екоминистъра Нено Димов напомняме, че той беше заместник-министър на министър Евдокия Манева, която одобри Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на ски зона Банско в Национален парк Пирин, подготви договора за концесия и обяви процедурата, 20-ина дни преди да напусне поста си и преди да има решение на съда за законността на решението по ОВОС.

– Ако екоминистерът Нено Димов и повереното му министерство не знаят каква площ на ски зона Банско самото министерство е оценявало на 19 юли 2000 г., това означава само едно – че решението на министър Манева е незаконосъобразно и трябва да бъде отменено, заедно с концесионния договор, както всъщност 18 години настояват природозащитните организации.

– На екоминистъра Нено Димов припомняме още, че европейската Директива за концесиите и българският Закон за концесиите му забраняват да променя концесионния договор, като „Юлен“ в ролята си на ползвател на концесията трябва да върне всички използвани територии над записаните в концесията 99,55 хектара.

– Бившият екоминистър Нона Караджова от предишно правителство на Бойко Борисов уж призна, че ски зона Банско използва повече площ от разрешеното по концесия, но веднага започна с опитите да обяснява това с “объркване на договора”. Оттогава досега тази теза упорито се налага в общественото пространство и сега ни се предлага логичния й завършек – необходима е промяна на концесионния договор, за да се спре “объркването”.

– На екоминистъра Нено Димов най-накрая припомняме, че по силата на Закона за мерките срещу изпирането на пари (чл. 3, ал. 2, т. 14 и чл. 6, ал. 2, във връзка с чл. 3 ал. 5), в екоминистерството трябва да има информация кой е реалният собственик на концесионера „Юлен“ АД. Призоваваме Нено Димов най-накрая да направи тази информация публична или да излезе с писмена декларация, че в МОСВ подобна информация липсва, се казва в писмото, разпратено до медиите.