Oфициално искане за обратно начисление на ДДС върху плодове, зеленчуци и сурово мляко, произведени в България,  вече е изпратено от МЗХГ до Министерство на финансите, което от своя страна трябва да договори данъчното изключение в ЕС.

Според становището на Министерството на земеделието и храните, основната цел е да се подкрепят секторите, в които продукцията се произвежда основно от малки стопани. За промяната от години настояват и самите фермери, за да са конкуренти спрямо чуждите компании, тъй като вътрешната търговия в еврообщността е освободена от облагане.

С обратното начисление на ДДС, освен, че ще се стимулират българските производители, ще се решат и други проблеми. Като опитите за укриване на данъци чрез предоставяне на фактури с вписани прекалено ниски, непазарни цени. Което би бил проблем и за самите фермери по време на данъчни проверки.

„Не става въпрос за нулева ставка на ДДС Става дума за обратно начисляване. Разликата е, че в крайна сметка дължимият данък се запазва на 20%, но в случая не се затормозяват земеделските производители на зеленчуци да го плащат. Ще ги плати търговецът“. Това обясни заместник-министър Чавдар Маринов  в студиото на Нова ТВ.