На днешната Консултация за определяне състава на Общинската избирателна комисия присъстваха членове от шест политически партии. Най-много свободни позиции за членове в избирателната комисия има за ГЕРБ и БСП – по 4бр., за Обединени патриоти – 2бр., ДПС- 1бр., Воля – 1бр. и Обединение “Демократична България” – 1бр.

Политическа партия ГЕРБ с представител Владимир Христов предложи Момчил Петров за председател на комисията. Христов е категоричен, че предложението на ГЕРБ е  най-добрият избор за отговорната позиция, като се обоснова , че ни очакват най-тежките избори и съответно трябва да се избират най-добрите кандидати за позицията. След кратък дебат, той предложи два варианта – единият е председателят на избирателната комисия да бъде излъчен от ГЕРБ, а БСП да определят свой член за секретар, а  другите партии да определят зам. председателя на комисията. Вторият предложен вариант бе  настоящият секретар Силвия Каменова отново да заеме поста, а БСП и Обединени патриоти да излъчат кандидат за позицията на зам. председател, като мястото за председател отново да е за ГЕРБ.

„Политическа партия ГЕРБ трябва да даде толеранс на БСП, като втора по сила и да й отстъпи мястото за председател на комисията“, беше категорична Ц. Дамяновска.

Тя не бе съгласна с Владимир Христов и контрира с предложение – председател на комисията да бъде Дафинка Нинова и да се излъчат още трима членове като част от листата. Дамяновска изрази увереност, че кандидатът на БСП ще се справи с длъжността и изрази своето несъгласие с позицията на ГЕРБ, подчертавайки, че председателското място трябва да бъде “отстъпено”на БСП.

От своя страна, представителят на Демократична България Владислава Лакова заяви, че Обединението също ще внесе предложение за поста –  а именно Красимир Колев, като Лакова подчерта, че в условията на предстоящите тежки избори трябват кандидати, които да умеят да вършат работа и именно затова Колев е точният човек.

Обединени патриоти внесоха две предложения за членове на комисията. Едната номинация  е за Румяна Цветанова, предлагана да заеме поста зам. председател, а другото предложение е за Светла Димитрова – член на общинската избирателна комисия.

Светлана Каменова е предложението на ДПС за секретар. Каменова вече е била на този пост в общинския съвет.

Всички предложения ще бъдат внесени в ЦИК и тогава ще бъде взето окончателно решение за листата на общинските съветници през следващата изборна кампания.