Министърът на регионалното развитие и благоустройството писа висока оценка за апаратурата, с която е оборудван новият Комплексен онкологичен център във Враца, изграден по програмата за регионално развитие. Апаратурата в центъра отговаря на проекта. Той е изграден по програмата за регионално развитие в този програмен период, който бе насочен за финансиране на онкологични центрове. Това заяви вчера по време на посещението си във Враца министър Лиляна Павлова. Тя посети Лъчелечебния център в Комплексния онкологичен център във Враца и намясто разгледа новопостроеното помещение, в което е инсталиран и новият линеен ускорител за превенция и лечение на онкологични заболявания, като констатира, че апаратурата и техниката в болницата напълно отговарят на изискванията на проекта.

„Това, което ме притесни, е качеството на строително-монтажните работи. Дефектите в тях бяха обяснени с наводнение“, коментира след огледа министър Павлова.

Според нея има проблем с обезопасяване на помещението, където е линейният ускорител, в което се изпуска радиация. „Видях лошо качество – напукани стени, ронеща се мазилка, но това, което ме изуми най-много, е лошото качество на покрива. Изолацията на покрива на места е правена сякаш с изолирбанд“, коментира министърът.

Договорът е сключен в края на месец януари 2012 г. Стойността на проекта е близо 6,3 млн. лв. С него се осигурява подходяща, обновена, модернизирана и рентабилна инфраструктура в Комплексен онкологичен център, съобразена с действащите санитарно-хигиенни и технически нормативни изисквания и с бъдещите нужди на населението в област Враца и Северозападния район. Една от целите на проекта е да се подобри качеството на медицинското обслужване в областта на лекуваните в Комплексен онкологичен център Враца болести.

Регионалният министър посети и атракциона при пещерата „Леденика”.

„Крайно разочарована съм от това, което лично видях. През 2011 година аз подписах договора за реализацията на проекта, но между него и това, което е на терена, има пълно разминаване. Изпълнението на проекта представлява бутафория”, обобщи министър Лиляна Павлова.

Проектът „Развитие на устойчив туризъм в община Враца. Леденика – туризъм без сезони” се изпълнява по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 година и е на стойност 5.1 млн. лв., осигурени от Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет на Република България.

Лиляна Павлова обясни, че и като народен представител, и сега като министър получава сигнали за нередности на „Леденика“. “От видяното сега се убеждавам, че те са основателни“, посочи тя.

В Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие“ има четири сигнала, по които предстои окончателно произнасяне, но към този момент има предложение за пълна финансова корекция на някои от дейностите по атракциона. „Фигурите, които виждам, се разпадат още отсега, но все пак до окончателното завършване на обекта, което трябваше да е през 2013 г., впоследствие до края на тази година, има още време да се поправят и отстранят част от нередностите“, смята министърът.

Лиляна Павлова обобщи, че общото между двата европейски проекта, финансирани по Оперативна програма „Регионално развитие“, които посети вчера във Враца – туристическия атракцион „Леденика” и Лъчелечебния център, е некачествената работа на строително-монтажните дейности. „Управляващият орган на Оперативна програма „Регионално развитие” трябва да наложи корекции за лоша работа“, смята регионалният министър. Техният размер ще се прецени от експертите в програмата.

„В моята оценка няма нищо тенденциозно, както твърди един от зам.-кметовете на Враца. Не казвам нещо, което не виждаме 20-30 човека. Това, което видях днес, го пише и в сигналите до Управляващия орган“, коментира Лиляна Павлова. Тя уточни, че корекциите ще бъдат за сметка на бюджета на Община Враца, тъй като е приела извършените работи с подписването на Акт 16.

„Общината със сигурност ще връща пари, защото с приемането на Акт 16 тя е извършила окончателно разплащане, но Управляващият орган на Оперативна програма „Регионално развитие” няма да извърши окончателното плащане по проектите“, разясни министърът.

Спешно трябва да се вземат мерки за обезопасяването на обходния път на Враца. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на инспекцията, която направи на пътното съоръжение.

„Уведомена съм, че има много катастрофи тук. Пътната агенция ще направи анализ, а аз ще инициирам междуведомствена комисия от МВР и ДАИ, за да може всички отговорни институции, които имат отношение към пътното движение, да се съберем и да вземем мерки“, каза министър Павлова.

След промените за прилагане на Закона за движение по пътищата, които са внесени по предложение на Лиляна Павлова, знаците трябва да бъдат светлоотразителни.

„Това са новите изисквания. Тези трябва да се подменят с нови и да бъдат удвоени. Виждаме, че тук е по-критична ситуацията. Причините в 99 процента за произшествията на обходния път са заради несъобразената скорост. Ограничението тук е 40 км/ч, а водачите влизат с над 100 км/ч“, каза още Павлова.

Във връзка с несъобразената скорост тя спомена варианта за фрезоване на пътния участък, което ще принуди водачите да шофират с по-ниска скорост.

Павлова коментира и въпроса с липсващото осветление на обходния път. По думите й, за да бъде изградено, е нужен трафопост.

„Може да се помисли за ЛЕД осветление или друго, което да бъде изградено. Трябва да се намери вариант“, допълни още регионалният министър.

Шефът на Областното пътно управление във Враца Пламен Ганецовски заяви, че от откриване на обходния път до момента са подменени 20 пътни знака.

„Има и щети по бордюрите. Те са неописуеми. Кръстовището е застраховано и ние сме повели кампания със застрахователните агенции да търсим обезщетение от водачите на моторни превозни средства, които са причинили щети“, каза Ганецовски.

На среща с представители на обществеността на Враца министърът посочи, че по новата Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, градът има резервиран бюджет от 27 млн. лв. С тях кметът може да изгради по-добра градска среда и да надгради проектите, реализирани в предходния програмен период.

С 12 млн. лв. ще бъде ремонтиран пътят до пещерата „Леденика“. „Финансирането е осигурено по оперативна програма „Регионално развитие”, посочи Павлова.