Иск за стопиране на обявената повторна продажба на фалиралия торов завод „Химко” е внесъл в Софийския апелативен съд синдикът на „Ново Химко” Елин Топалов. В документа, предаден вчера в столичния Храм на Темида, ясно е записано, че обявеният търг е в противоречие, тъй като има наличие на съдебен спор. Преди няколко месеца в Апелативния съд е заведено дело от „Ново Химко” за оценка на активите на „Химко”. До днес магистратите все още не са излезли с окончателно решение по казуса. По този повод синдикът Росица Томова все още не би трябвало да обявява повторна продажба за предприятието, категорични са експерти. Преди дни репортер на вестник „Зов нюз” се свърза с нея относно изваждането на тезгяха на торовото дружество. Тя заяви, че до обявяването на повторна продажба ще се стигне, едва след като столичните магистрати излязат с решение по спора между двете дружества. Това обаче не се случи.

В момента фалиралият преди близо десет години торов завод „Химко” се продава за сумата от 22.8 милиона лева. Това е цената, за която се търгуват земите, сградите и производствените съоръжения. Синдикът Росица Томова събира оферти до 6 март. Кандидатите трябва да са внесли депозит от 2.85 млн. лв. ден по-рано. Наддаването между кандидатите ще е със стъпка от един милион лева. Спечелилият търга трябва да плати цената до пет дни.

Според специалисти обаче, и при новата начална цена едва ли ще има интерес. Причината – оборудването на “Химко” е остаряло и покупката и възстановяването на завода ще са икономически неизгодни. Като земя и активи сумата изглежда огромна, особено за регион като Враца.

Заводът във Враца не работи от години и в средата на 2012 г. беше обявен в несъстоятелност. Най-големите кредитори на фалиралия торов гигант са дружества на Българския енергиен холдинг – НЕК и “Булгаргаз”. Общите дългове на “Химко” по последна оценка са около 81 млн. лв., сочи балансът на дружеството за 2013 г. Въпреки мераците си, кабинетът “Орешарски” не успя да излее държавни средства в предприятието. Тогава икономическият министър Драгомир Стойнев обяви намеренията Българският енергиен холдинг да похарчи 50 млн. лв. за възстановяване на “Химко”, първата стъпка от което трябваше да бъде придобиването на активите. Държавата обаче не успя да се организира и холдингът не подаде оферта в първия търг на синдика преди година. Тогава цената беше 28.6 млн. лв. за всички земи, сгради, оборудване.