„На  проведеното акционерно събрание на МБАЛ”Христо Ботев” представителят на държавата /с мажоритарен дял 70 процента в здравното заведение/ не е гласувал „против”, а „въздържал се”.Имаме и подкрепата на общините, така че изход ще бъде намерен”,каза губернаторът Момчил Младенов. На срещата с премиера Герджиков и здравния министър Семерджиев, миналия петък, ясно е било казано, че МБАЛ си има Борд на директорите и той решава дали тегленето на кредит от 5-8 милиона лева е единственият възможен и разумен вариант.

„Държавата не е загърбила нашата болница и се очаква министерството да изпрати във Враца експерти, който да подпомогнат изготвянето на нов анализ за причините за натрупаните 12,5 милиона задължения”, уточни Младенов. На втора среща на губернатора със здравния министър /в присъствието и на управителя на МБАЛ „Христо Ботев” ще бъдат обсъдени данните от новия анализ и тогава ще се търсят начини за оздравяване. Каквото и да бъде решено „на високо ниво” то ще има препоръчителен характер защото лазаретът е самостоятелно дружество. Очаква се Бордът на директорите да предложи на следващото извънредно общо събрание няколко варианта за оцеляване. Тегленето на банков кредит също не е изключено.

„До сега в здравното министерство са представени два подробни анализа за генезиса на дълга.Готови сме да съдействаме и за изработването на трети от външни експерти. Уведомен съм за водените разговори с премиера и се надявам,че съвместно ще намерим изход”,каза за „Зов нюз” управителят на болницата Орлин Цветков.