Зам.-министър Жени Начева бе на тайно посещение във врачанската болница днес. За пореден път до срещата на представител на държавата с лекари и ръководство на лечебното заведение медии не бяха допуснати. И това ако не е опит обществеността да бъде дезинформирана, относно състоянието на болницата, на която са поверени живота и здравето на жителите на цяла врачанска област?!

Какво се случи на скритата среща?

„Зов нюз“ отново първи ще ви разкаже, без да спести нито една от лошите новини, а те са:

Министерството е обсъждало два варианта за „спасение“ на болницата:

– Фалит;
– Болницата да се самооздрави.

Експертите са се спрели на самооздравяването, което означава, че лекарите сами трябва да изплащат натрупаните дългове от парите, които изкарват на месец. От тези пари те трябва да изкарат и за собствените си заплати…

За консумативи, лекарства и други необходими материали, явно ще се харчи ако остане.

За целта с кредиторите вече са водени преговори и дълговете са разсрочени за седем години. Ако обаче през следващите два месеца лекарите не смогнат да изкарат от 930 000 до 970 000 лв., и съответно не могат да погасяват задълженията, ще предстои ново предоговаряне с кредиторите.

Отделения ще бъдат закрити!

Отделението по „Физиотерапия“ ще бъде затворено. Врачанската „Неонатология“ ще премине в сектор към „Акушеро – гинекологично отделение“, а леглата в Ушно отделение ще бъдат свити до пет.

Ще има съкращение на персонал.

Има още една опасност и тя е Враца да остане без отделение по „Кардиология“, защото лекарите масово напускат. Споделен пред зам.-министър Начева и този проблем обаче намери решение. Отговорът на представителя на държавата е: „Ще внесем кардиолози“.

В същото време от града вероятно ще си отиде и „Инвазивна кардиология“. През месец март изтича предизвестието за прекратяването на договора.