Бъдещето на МБАЛ „Христо Ботев” остава в ръцете на здравното министерство и на Бог, това стана ясно от отговорът на проф. Николай Петров – министър на здравеопазването при посещението му във Враца. На въпрос на „Зов нюз”  каква ще бъде съдбата на потъналото в дългове лечебно заведение, чийто основен акционер е държавата, проф. Петров отговори лаконично и без да поеме конкретни ангажименти:

„Не се съмнявайте, че моето желание е съдбата на болницата да бъде добра. Със тази болница аз имам връзки от много години, много пациенти от Враца съм лекувал на база на нашето добро сътрудничество, тоест има и личен момент. Познавам директора Орлин Цветков от много години, той полага усилия и се справя добре. Проблемът е, че има натрупани много стари задължения. В момента тече процес на преструктуриране, на оздравяване, но старите дългове с огромните лихви създават ето този проблем. Здравното министерство прави всичко възможно, за да помогне на болницата и методично, и финансово, дори авансово са преведени няколко месеца напред сумите, които здравното министерство плаща за спешност, за отдалеченост и пр. Така че ние ще направим всичко възможно болницата да я има, да бъде добре и всичко да бъде наред, но тези стари задължения с по 10-11% лихва са ужасен камък, който тежи не само на Враца, тежи на Стара Загора, Бургас, Ловеч. Не ми е лесно и не ми задавайте  въпроса какво е бъдещето на болницата, моето желание е да бъде добро и ще наравя всичко възможно, дали ще успея Бог ще каже.”

Оказва се обаче, че Бог наистина е високо, защото областната болница продължава да се задъхва финансово. Лекарите имат една пропусната заплата, а останалите получават с месец закъснение. Много от началниците на отделения зареждат спешните шкафове с консумативи, закупени с лични средства. Монополистите Топлофикация и ВиК са на път да заведат дела, за да им бъдат изплатени натрупаните огромни дългове. Само преди дни стана ясно, че спасителният вариант за заем отпада, защото нито една банкова институция не пожела да даде кредит на болницата.

Здравни работници говорят, че не се предприемат спешни мерки за излизане на лечебното заведение от кризата, защото то вече е подготвено за частен купувач. Дали е така и в тона на изказването на министъра, само Бог ще покаже… Но наистина е странен отказът на банковите институции за отпускане на кредит, както и мълчанието на държавата за отпускане на безлихвен заем, при положение, че МБАЛ „Христо Ботев” Враца притежава активи за 13 млн. лв.