Украинската „СетАгро“ ООД е потенциалният купувач на торовият гигант „Химко“, съобщиха за „Зов нюз“ представители на фирмата. На този етап са подписани предварителни споразумения, но до реално сключване на сделка ще се стигне след продължителен одит. Фирмата инвеститор „СетАгро“ ООД има намерение да възстанови производството на амоняк и на всички суровини, които могат да се произвеждат от него. Поради необходимите инвестиции в размер на около 20-30 млн.евро. за възстановяване на завода, фирмата възнамерява да направи продължителен одит, който ще започне още в началото на новата година. След неговото приключване ще бъде взето и окончателното решение дали завода ще има нови собственици.

Според източници на „Зов нюз“ до този момент последните собственици са изрязали за скрап редица цехове в торовото дружество.  Напълно нарязани са втора, трета и четвърта линия в цех „Реформинг” на площадката на дружеството.  Недокоснати са още първа и пета реформингова линия. Под ножа е попаднал и цехът „Компресия, газ и въздух, демонтирана е и техника в Амонячно производство. Голяма част от изрязания материал се е транспортирала в леярните в Перник, а друга се е изнасяла в чужбина.

В момента състоянието на бившия торов гигант не е добро, разрушени са комуникационни връзки, карбамидни линии и др., което от своя страна изисква започването на изцяло нов проект. Потенциалните инвеститори обаче смятат, че има смисъл „Химко“ да се възстанови, защото могат да осигурят пазар за около 50 000 тона амоняк годишно.

Припомняме че през 2016г., „Химко“ беше продаден при четвъртия опит за малко над 11.7 млн. лв. Сделката с новите собственици – “Метахим Импекс” беше финализирана от синдикът на предприятието Росица Томова, а парите преведени седмица след минаването на търга. Покупката беше финансирана със заем от “Инвестбанк” в размер на 9 млн. евро, като остатъкът от парите трябваше да бъде използван за оборотни средства за развитието на предприятието от новите собственици Иван Жиров / който има бизнес със вторични суровини/ и кредитния милионер Георги Пиримов / бивш шеф на фалиралата Частна земеделска и инвестиционна банка през 90-те години на миналия век/ .  Развитието и високотехнологични мощности обаче така и не се случиха.

Сега на ход са новите купувачи.