Руска фирма е потенциалният инвеститор за „Химко“- Враца. Това стана ясно на форум за реиндустриализацията на страната в София. Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обаче не пожела да конкретизира кой е стратегическият инвеститор. Според запознати с преговорите, това е руска компания, която ще осигури доставки на евтин природен газ за дружеството.

До края на месец февруари държавата трябва да придобие отдавна фалиралия комбинат. Крайната цена ще бъде около 50 милиона лева. След като сделката бъде завършена, целта на правителството е заводът да заработи възможно най-бързо. В него ще влезе и чуждата фирма.

Инсталациите на „Химко” не са купчина старо желязо, категорични са експертите. Очаква се Българският енергиен холдинг да вземе активите на завода срещу дълга му към НЕК и „Булгаргаз“. Той е в размер на 75 милиона лева, но ще бъде редуциран на около 50 милиона. Свежите пари за пуска на производството ще дойдат от частния инвеститор. Става дума за около 20 млн. лв., които ще бъдат вкарани като апортна вноска.

Очаква се реално производствените дейности на „Химко” да стартират след осем или 12 месеца. През това време ще се извършват ремонти и ще се извади комплексно разрешително.