Торовият завод „Химко” може да заработи до една година. Това е и срокът, в който може да се възобнови производството на торове в дружеството, но с капацитет от 22 до 25 процента. Макар че заводът е спрял да функционира преди повече от десет години, в момента има техническа готовност да се възроди от пепелта. Това е становището на експертите, изготвили план за възстановяване на производството, който вече е внесен в икономическото министерство. Очаква се до дни да бъде обявен и новият чуждестранен инвеститор, който е проявил интерес към бившия торов гигант. Според предложения план, на първия етап в „Химко” трябва да бъдат наети близо 550 работници в основното производство и още 300 човека за съпътстващи дейности.

Има сценарий, според който 35 милиона лева от планираните от държавата 50 милиона за рестарта на „Химко”-Враца ще отидат при Христо Ковачки. Това е цената, на която държавата, като бъдещ собственик на торовия завод, възнамерява да си върне продадените на бизнесмена преди години ТЕЦ и ведомствена ж.п. гара на комбината. Ковачки придоби двата стратегически за предприятието обекта, след като един от предишните собственици – ”Ново Химко”, ги заложи като обезпечение по банков кредит, който така и не погаси. Освен сценария „Ковачки”, имало и друг. Новосъздадената компания към енергийния холдинг първо щяла да се разплати с основните кредитори – НЕК и Булгаргаз. Към електрическата компания, след редуциране и частично опростяване на дълга през 2009 г., сега задълженията на „Химко” са 21 милиона лева, а към газовия доставчик – 54 милиона лева. По този начин държавата ще налее пари в НЕК, за да спаси компанията от фалит, а ролята на „Химко” ще е само като гара разпределителна.

В сметките на нито един от сценариите обаче не влиза покриването на стари задължения към работниците. В продължение на 10 години 359 химици чакат да си получат изработените 934 659 лв. Голяма част от тях осъдиха бившия си работодател, но заради няколкото смени на собствеността вече не е ясно кой трябва да ги обезщети.

Възстановяването на производството във врачанския комбинат е основна точка в плана за развитие и реиндустриализация на Северозапада на правителството на Пламен Орешарски, обявен в края на миналата година. По-късно стана ясно, че държавата заделя 50 милиона лева за рестарта на “Химко” чрез Българския енергиен холдинг. Дълговете на комбината надхвърлят 212 милиона лева.

Според бивши директори на торовото дружество обещанията, че производството на торовия гигант ще бъде възобновено, са политически каламбури. Заради огромните задължения към кредитори, на този етап няма как производството да стане факт.