На този етап няма никакъв шанс „Химко” отново да отвори врати. Афишираното в общественото пространство, че торовият завод отново може да заработи с пълна пара, е само поредната PR акция на определена група управляващи. Това заяви за вестник „Зов нюз” бившият изпълнителен директор на дружеството Андрей Семерджиев. Той е категоричен, че ако все пак се стигне до възобновяване дейността на „Химко”, то това може да стане на не повече от 20 до 30 процента, което е от 200 до 230 тона годишно.

„В момента сме в хипотеза на несъстоятелност на едно дружество. Изключително несериозно и пошло е твърдението, че „Химко” отново може да заработи”, категоричен е Андрей Семерджиев.

Твърденията, че има засилен инвеститорски интерес към торовия гигант, са изключително несериозни. За да може всичко това да стане факт, първо трябва да се направи пълна оценка на всички активи на предприятието. Едва след това трябва да се проведе явен търг, който ще бъде обявен от синдика Росица Томова, категорични са експерти. Специалистите са убедени, че обикновено на първия търг не се явява нито един кандидат-купувач. Това, от своя страна, ще принуди синдика на торовото дружество да обяви повторен търг, който ще бъде с 20 на сто намалена цена, уточни Андрей Семерджиев.

До момента сериозен инвеститорски интерес към някогашното соцвеличие са проявявали над 15 фирми. След претенции от страна на основните кредитори – НЕК и „Булгаргаз”, за погасяване на натрупаните задължения, инвеститорите изцяло се отдръпнаха от желанието си да стопанисват „Химко”, допълни бившият изпълнителен директор на предприятието.

Торовият завод не работи от 2003 година. Две години по-късно е обявен в несъстоятелност за натрупани огромни дългове към „Булгаргаз”, НЕК и други кредитори в размер на 160 милиона лева.

Припомняме, че в края на месец април бе заявен сериозен инвеститорски интерес от руска компания към някогашния соцгрант. Така определена група проведе тайна среща с предполагаемия нов собственик на завода. Днес – близо две седмици след това, обаче не стана ясно наистина ли са много сериозни инвеститорските намерения и кога в крайна сметка ще се пристъпи до конкретни дела. Експерти обаче са на мнението, че това е поредното предизборно шоу. Дали наистина е така, тепърва предстои да видим…