Държавата няма пари за рестарт на врачанското торово дружество „Химко”. Единствената възможност предприятието отново да заработи е да вложат пари чуждестранни фирми. На този етап вероятността държавата да стане собственик на завода е изключително малка. След разделението на Министерството на икономиката и енергетиката, „Химко” премина в ръцете на новосъздаденото Министерство на енергетиката. Експерти са категорични, че едно предприятие, което не е работило 15-20 години, е по-евтино да бъде отново изградено, отколкото да бъде обновено. Въпреки това заводът ще бъде представян пред потенциални инвеститори от страна на управляващите.

Припомняме, че по време на управлението на кабинета „Орешарски” правителството готвеше рестарт на торовия гигант, който е в процедура по несъстоятелност. Според изготвения тогава експертен анализ, заводът може отново да произвежда 105 хиляди тона амоняк и 180 хиляди тона карбамид. Тогавашните управляващи дори предвиждаха на работа в отдавна неработещото предприятие да се назначат близо 600 човека.

На 1 март 2011 г. е възобновена процедурата по несъстоятелност на „Химко” по искане на основните кредитори – НЕК и „Булгаргаз“. Дълговете към тях възлизат на 75 млн. лв. Много от активите на комбината са вече продадени – ТЕЦ-ът, гарата и други. Празни са и складовете с резервните части, но основните производства са запазени, смятаха експертите. Според тях, заводът има шанс, ако бъдещият собственик осигури евтин газ и пазари за продукцията.