Политически чадър е разтворен над част от болниците в Северозапада. Сред привилегированите лечебници са Многопрофилната болница за активно лечение „Христо Ботев” във Враца и здравното заведение в Монтана. Това обявиха от кабинета на министъра на здравеопазването Таня Андреева. По време на предишното правителство в двете клиники са извършвани почти фиктивни медицински и финансови проверки. Макар че експертите са установявали определени закононарушения в дейностите на двете болници, до наказателни актове не се е стигало. Причината за това е, че назначените управители са част от политическия апарат на управляващата тогава партия ГЕРБ.

Масирани проверки на двете лечебници стартират едва през миналата година. Само в рамките на няколко месеца врачанската клиника е проверявана четири пъти. Освен от служители на Районната здравноосигурителна каса във Враца, на щателна проверка в болницата са влизали и експерти от Националната каса. Заради направените пропуски от предходни години, контролните органи са проверявали всички направления, по които работи здравното заведение. Оказало се обаче, че нещата не са толкова чисти, колкото изглеждат на пръв поглед. Още с първото си влизане във врачанската клиника са констатирани редица нарушения, за които здравните експерти са съставили констативни протоколи. Така в края на миналата година Многопрофилната болница за активно лечение „Христо Ботев” в областния град е имала връчени наказателни постановления за петцифрена сума.

Това обаче не е единственото здравно заведение, проверявано през 2013 година. Само за последните дванадесет месеца специалистите от Районната здравноосигурителна каса във Враца са извършили общо 133 финансови и медицински проверки на лечебниците от областта. На мерника на експертите са попаднали всички здравни заведения, които изпълняват дейности по клинични пътеки и клинични процедури. Нарушения са установени при 29 от медицинските, а 27 са констатираните нередности при финансовите проверки.

Близо 70 хиляди са начислените имуществени санкции на здравните заведения от област Враца. Неоснователно получените суми, които подлежат на възстановяване, през миналата година са в размер на 106 163 лева. От тях в Здравната каса на областния град са внесени едва 104 239 лева.

Констатираните нарушения при извършените медицински и финансови проверки са липса на индикации за хоспитализация на пациенти по клинични пътеки, неизвършени задължителни изследвания, регламентирани по алгоритмите на клиничните пътеки, пропуски при попълване на болничната документация в историята на заболяванията на пациентите, неспазване на изискванията за завършена клинична пътека и нелекуване на придружаващите заболявания, уточниха от пресцентъра на Здравната каса във Враца.