Случващото се в момента с врачанската болница е геноцид! Националната здравна сигурност е застрашена, защото по ефекта на доминото още 17 лечебни заведения в страната крачат към фалит. Около тези  становища се обединиха участниците в проведения днес в областния град дебат за кризата в здравеопазването, чиято жертва е и местната многопрофилна болница.В него участваха доц.  Георги Йорданов-зам.-председател на парламентарната група по здравеопазване,  проф. Георги Михайлов и БСП-депутатите Веска Ненчева, Валентина Александрова, Илиян Тинчев, Лало Кирилов, д-р Цветан Токчиев, Николай Иванов и Иван Генов. Според тях първопричината за кризата под Околчица  е превръщането на болниците в търговски дружества, които „основно се интересуват от печалба, а не от здравни грижи”. Участниците в дебата обаче не скриха, че случаят „Враца” е „уникален”, защото има поредица от управленски грешки с допускането на частни лечебници с дублираща дейност на територията на МБАЛ ”Хр.Ботев”.Като пример бе посочена инвазивната кардеология, която не плащала наеми и консумативи на многопрофилната болница, а само генерирала печалби.

В национален мащаб изход от кризата червените народни избраници виждат в пълен рестарт на здравната реформа- преначертаване на здравна карта на България, актуализация на цените на клиничните пътеки /с включването в тях на лекарския труд/, нови рамкови договори и за да се „избегне ситуация като във фалиралата КТБ” да се разбие монополът на Националната здравно-осигурителна каса. Колкото до частните болници- „съществуването им като конкурент  е нужно, но мястото им не е в двора на държавните и общинските”.  Участниците в дебата не са оптимисти, че това ще се случи , тъй като след 15 октомври трябва да бъде внесен за обсъждане в парламента основният финансов документ на държавата-„Бюджет-2018”. Това на практика означавало, че няма време за законодателни инициативи и  през следващата година болниците /оцелелите/ пак ще бъдат обречени на финансов недоимък.

Специално по казуса „Враца” – и ножът, и хлябът били в ръцете на държавата, като мажоритарен собственик на болницата. Национално отговорно решение, например, би било, според депутатите, с част от излишъка /2-3 милиарда лева/ да бъдат покрити борчовете на МБАЛ „Хр.Ботев”. „Евентуално закриване на болницата ще доведе до социална катастрофа. За населението ефектът ще е като при бедствие, затова и трябва да се действа в кризисната ситуация”, твърдят те. Другият възможен вариант е заем на врачанската болница от Българска банка за развитие, като държавата стане гарант.” Не се ли случи всичко това дори златни плочки да се сложат в оборудваните с техника кабинети квалифицираните лекари ще са заминали или в друга болница, или на гурбет”, каза проф.Михайлов.еорги Йорданов