Врачанка разказа потресаваща история, от която става ясно как гробари и чиновници от “Обредни дейности” са мародерствали над нея. Тя не е могла да погребе нормално починалата си  майка, а гробарите буквално са разигравали опечалената и нейните близки. Историята на Валентина Петкова звучи ужасяващо. Управителят на общинското обредно дружество отново не се е появил – нито да реши проблема на семейството, нито да се извини, за буквално, недопустимото поведение. Публикуваме историята без редакция:

“Да споделя безобразието, което ми се случва!
Майка ми почина в ръцете ни вчера на 8.10.2018 сутринта в 5 ч. Днес имаше насрочен час за погребение на стар гроб (гробница).Агента казва на стар гроб след 12.00ч. Нашият час е за 12.30ч. Позвъняване от него -гроба е за почистване и тогава за отваряне и събиране на тленните останки на предния покойник- казвам добре нека го почистят, ще се доплати,колкото е необходимо.
След не дълго време отново позвъняване.Не е открит гробар , търсят…
Добре, казвам.
Минутки и отново отговор с позвъняване че няма да стане за стария гроб,трябва нов гроб ще се търси багер, казвам няма проблем от наша страна и нов гроб да е, все пак погребението трябва да се извърши.
Но часа се променя за 13.00 ч.
След няколко минути отново обрат в събитията и то какъв! Няма как днес да стане погребението трябва да се отложи,защото няма гробари, няма багер,а часовете отдавна са вече над 24 от часа на стмъртта на моята майка. В шок огромен сме всички чакащи погребението.
Как да се отложи! Това сватба ли е, сбирка на класа или какво е…?
Няма как да стане!
Питам вбесена, това манипулация  за още пари ли е, а агента отговаря, че най-вероятно да…Питам  го от кой, отговорът е от гробищния парк от там обитаващите го.
Вдигаме се за към съвета,за при господин кмета, нооо…колко ли интересно няма достъп до него. Звъним по телефоните и там без отговор…напълно “нормална ” ситуация.
От там следва прехвърляне на топката от един на друг .
Стига се до отговарящия “държавен” на всички погребения. Там  започна същата ситуация, часът вече е 12.40ч. Отговарящият звънени по телефоните неизвестно на кой…
С платено още при уговарянето на погребението всичко, траурни аксесоари,такси ,всичко необходимо за изпращането…
И отговор: ” Агента ви манипулира за пари, хората трябва да имат яснота колко дължат за такса в общината и колко на агента.” Чисто замазване на ситуацията, стига се до последващо незнайно кое подред обаждане от наетата агенция с последно развитие на нещата,че в 15ч ще е погребението. Агентът е възмутен извинява ни се, казва имате възможността да се оплачете на кмета и да не плащате таксата, аз ще ви върна сумата за нея,чувствам се толкова неудобно от вас, а вината не е в него.От него всичко, което зависи е повече от точно.
Отговарящият стига до извода,че сме станали за подигравка,че манипулацията е за още пали. Вдига телефона и казва,на неизвестно кой,че след 15-20 минути е в новият гробищен парк, и че погребението ще стане на всяка цена в 13ч…
Да се вдигат всичките там дето са и да започват да копаят гроба,защото след това развитие на нещата ще има много потърпевши и с голями последици, да се вдигаме и ние и да отиваме за погребение вече и с опечелени вече отишли на място без починалата и останалите хора и без да се знае новото 20 къде е и гробното място,в което ще бъде положено тялото…
Тръгваме там ни “посрещат” с най-новата информация-гроба, е току що започнат да се изкопава. Вече всички сме там с починалата ми майка тотално сринати от подигравките до момента.
Агентът отива до канцеларията тръгваме за гроба шок как да копаем и ние ако трябва,нали не е изкопан та да стане най-накрая погребениет всеки по една лопата пръст 20 човека и готово.
Стигаме на уж не изкопаният гроб.
Сбогуваме се вече и е вече 13.30ч.
Стига се след време да полагаме ковчега и какво да видим?  Не  са докопали гроба да съберат останките от предният покойник, не са стигнали до паната. Гробът е изкопан донякъде и при проливен дъжд вероятноста да излезе ковчега огромна.
Отвратително грубо отношение,постановка,обстоятелства и пр.
Стига се до спускането отказ от “милите” ни гробари да съдействат за спускането на ковчега-не било тяхна работа, а на кой -наша? Копаенето не е тяхна работа,спускането не е, а какво е питаме?
Съботирането на такова неотложно събитие и мародерстването на близките за пари,това ли е?
Що за безобразие?
Кой ще даде отговор…?”