Областните болници в страната излязоха с декларация за очаквани фалити, ако бюджетите им бъдат намалени с 33 процента. Лечебните заведения не могат да свият дейността си, тъй като обслужват огромни райони и пациентите им са предимно спешни. Затова лекарите настояват за спешна актуализация на бюджета на касата. Неслучайно областните болници биват наричани гръбнак на здравеопазването. Те покриват големи райони и по никакъв начин не могат да ограничат дейността си. Декларацията е подкрепена и от Многопрофилната болница за активно лечение „Христо Ботев” във Враца.

„Ако нещата не се променят, ако не се актуализира бюджетът на Здравната каса, ако не започне достойно заплащане на нашия труд и за реално извършената от нас дейност, ще се наложи да предприемем редица непопулярни и неприятни мерки, за да можем да оцелеем както ние като лечебни заведения, така и да успяваме да посрещаме пациентите, потърсили при нас медицинска помощ. Тези мерки са съкращения на персонала, намаляване на работните заплати и свиване на част от дейността. Също така ще се наложи да откажем от парното отопление и редица други неща, които са важни за нас. Трябва да се знае, че паднем ли ние, пада и цялата система”, заяви изпълнителният директор на Врачанската болница Светозар Луканов.

МБАЛ „Христо Ботев” все още не е получила от Здравната каса своите изработени пари за месец април. Здравното заведение е на ръба да не може регулярно да плаща на доставчици за медикаменти, ел. енергия, горива, вода и всички останали продукти, които съпътстват дейността му.

За момента нещата са решими и трябва да се обърне внимание на тези проблеми, за да стартира нормалното функциониране на областните болници, категоричен е Светозар Луканов.