Анестезиолозите са на прага да спрат плановите операции. Причината за това са натрупаните проблеми в сектора и крайно недостатъчното финансиране на интензивните грижи. До протестни действия обаче може да се стигне, едва когато дадената отсрочка на новия здравен министър не се изпълни, категорични са белите престилки.

На този етап обаче плановите операции във Враца няма да се спират. Това установи проверка на вестник „Зов нюз”. Операциите в Комплексния онкологичен център и Многопрофилната болница за активно лечение „Христо Ботев” в Града под Околчица ще продължат да се извършват и няма напрежение сред анестезиолозите.

Проблемът с интензивните грижи възникна в началото на тази година, когато Здравната каса започна да плаща разходите за лечение. Точно тогава лекарите алармираха, че парите са по-малко в сравнение с предходни години. През последните дни белите престилки са изправени и пред друг проблем с финансирането – електронната система за отчет не приема пациенти, които са лекувани по-малко от едно денонощие. С проблемите на лекарите вече е запознат и новият здравен министър професор Николай Петров. Медиците му дадоха отсрочка за неопределено време за разрешаване на възникналите проблеми. Въпреки това те са готови да спрат плановите операции, ако преговорите между управляващите и белите престилки все пак забуксуват. Лекарите обаче са категорични, че няма да спрат на 100 процента работата си. Те ще продължават да приемат болни по спешност.