Фирма „Пепи-Д“ ЕООД с управител Веска Данчева, която е съпруга на кмета на Община Криводол Петър Данчев е наела частна земеделска земя, без да  подписва договор с нейните собственици, научи „Зов нюз”. Брачната половинка на криводолския градоначалник дори преотдава под наем тази земя на „БИО ФАРМИНГ“ ЕООД, клон Криводол. Този факт разкрива друг земеделски производител, сключвайки договор за използване на земите с Цветана, която от години не живее в Криводол, но има 34 дка. там. Нивите са били наети от „Пепи-Д“ през миналата година. Недоволни, че Веска Данчева не изплащала договорената рента за цялата наета земя, а само за половината от нея, близките на Цветана пожелали да прекратят отношенията с Данчева. Семейството се спряло на друг земеделец от района и сключило договор с него. Тогава той се натъкнал на шокиращо обстоятелство –  Веска вече била сключила договор с Цветана и преотдала земята й под наем на „БИО ФАРМИНГ“ ЕООД Криводол.  Близки на собственичката коментираха пред „Зов нюз“, че Веска Данчева е била категорична, че работи сама наетата от нея земя.

При срещата между новия наемател на земята Гаврилов  и представители на „БИО ФАРМИНГ“ в местната служба „Земеделие“ се стигнало до там, че „БИО ФАРМИНГ“ са оттеглили договора си.

„Не знам защо са оттеглили договора си „БИО ФАРМИНГ“, ще им се обадя и ще ги попитам”, каза пред репортер на „Зов нюз“ Веска Данчева. Тя допълни още, че вероятно са оттеглили стар договор. Според земеделски производители обаче договорите за предстоящата година се сключват през април, май и юни.

Договорите с Цветана, която живее в Тръстеник, Веска сключвала по пощата, пращайки ги като обикновени писма и няма доказателство за това, кога и как са пътували.  Така станало и сега, когато Веска пратила нов договор на Цветана с обикновено писмо.

„Изпратих договор за следващата година на Цветана и парите, но тя не подписа“, твърди Веска Данчева, която е убедена, че договор за новата земеделска година няма.

Близките на Цветана казват, че договор от Веска наистина е изпратен, но той е от „бъдещето“ за 2019/2020 година. За 2018/2019г. фирмата „Пепи-Д“ ЕООД не е изпращала договор за подпис на Цветана.

Дали е позволено подобно поведение при сключване на договори за наем на земя, може би, ще отговори прокуратурата.  А по какъв начин са изпращани парите от рентата до Цветана и подписвала ли се е тя на някакви документи остава неизвестно.

За съжаление г-жа Данчева прекъсна нашия разговор и не успяхме да зададем всички въпроси към нея. Потърсихме и изпълнителния директор на „БИО ФАРМИНГ“, с когото очакваме разговор в утрешния ден.

Припомняме, че преди месец сигнал до Областна служба “Земеделие”- Враца и до “Дирекция противодействие на измамите” към Държавен фонд “Земеделие” подаде общинският съветник от ПП “Съюз на демократичните сили” – Христо Доков от Криводол. Дирекцията бе сезирана от общинския съветник по повод  постъпили множество сигнали към него от притеснени частни собственици на земя в Криводол. Според тях фирма “Пепи-Д” ЕООД гр. Криводол е наела земеделски земи, находящи се в землището на града от частни собственици, като всеки от договорите е за 1 година.

В отговор на това писмо от Областна служба “Земеделие”- Враца отговарят, че договорите за наем на двете фирми, отговарят на законовите изисквания и към тях са прикачени всички необходими документи.

Дали обаче документацията на „Пепи-Д“ ЕООД е изрядна, има ли двойно счетоводство, съществува ли подправен договор, трябва да отговори прокуратурата, коментират засегнати от случая.

 

 

Фактите са представени, така както са  разказани от страните в този случай, без интерпретация и намеса от страна на „Зов нюз“.

Снимката е илюстративна