Има надежда соцгранда „Химко” да се разплати към длъжниците си. Това ще стане факт след като Софийския апелативен съд поиска възобновяването на процеса за несъстоятелност на торовия завод. Тричленен състав от търговското отделение на Апелативния съд отмени решението на Окръжния съд във Враца и възобнови изцяло производството по несъстоятелност на дружеството. Така решението на Софийския апелативен съд спира продължилото осем години безвремие около соцгранда. Въпреки окончателното решение на столичните съдии „Ново Химко“ вече обжалва решението в по-горна инстанция, съобщи за вестник „Зов нюз” ексдиректорът на торовия гигант Кирил Петков. Това от своя страна означава, че до броени месеци заводът окончателно ще се разплати с длъжниците си. Към момента най-големите дългове на дружеството са към „Булгаргаз”.

 

В „Химко” вече е назначен и временен синдик. Това е Росица Томова, която се очаква да стартира процедурата по осребряването на имуществото. За въпросното място дамата е предложена от кредитора „Булгаргаз” и е бивш негов кадър. Основната й задача ще бъде да се направи оценка на активите на фирмата, след което да се подготви търг за продажбата им. Това може да стане единствено след свикването на общо събрание на кредиторите, което да избере постоянен синдик и да пристъпи към удоволетворяване на исканията им.

 

Според бивши служители в дружеството производството на „Химко” може отново да се възобнови поне на 20 процента. Това може да стане и с неголеми инвестиции, категорични са специалисти.

 

Припомняме, че соцгранда вече не работи от близо 10 години. Торовият гигант дължи за синьо гориво 54 милиона лева, а за ток – 21 милиона. НЕК има изпълнителен лист за 20,5 милиона лева. “Екон-3” придоби химическия комбинат от “Ново Химко”, което не изпълняваше одобрената през 2005 година оздравителна програма. Благоевградската фирма пое всички активи и пасиви на “Ново Химко” и така дълговете към НЕК и “Булгаргаз” бяха редуцирани наполовина. Месеци наред врачанският окръжен съд отлагаше старта на делото за възобновяване прозводството по несъстоятелност на „Химко” АД. Една от причините за това бе неявяването в залата на вещото лице Красимир Иванов, на когото Храмът на Темида бе възложил да направи експертна оценка дали е изпълняван или не оздравителният план на „Ново Химко”. Точно този план прекрати делото преди три години. Най-големите кредитори на дружеството “НЕК” и “Булгаргаз” поискаха възобновяването му, тъй като планът не се изпълнява.

 

Интересен е фактът, че преди време интерес за инвестиции към „Химко” е проявявала фирма „Индагро България”. Скоро след това обаче фирмата е отдръпнала исковете си. Приватизираното дружество „Химко“ на няколко пъти променяше собственика си, пред „затворените очи“ на Темида, без „продаващият“ да е изпълнил приватизационните клаузи. Фирмите-собственици се променяха, а изпълнителният директор оставаше един и същ. Благодарение на това дългът на дружеството нарасна, но никой нищо не направи – нито мажоритарните кредитори, нито министри, депутати, Областна администрация, Общински съвет предприеха решителни стъпки, за да се изпълни разписаното по закон и да проработи печелившото някога предприятие.

 

Остава да очакваме, че сегашното правителство ще предприеме нужните законови мерки, както и възможности за възстановяване на производствената дейност на „Химко“ и ще бъде част от обявената Стратегия за развитие на Северозапазна България. Разбира се, ако стъпката е в полза на населението в региона, а не поредният начин да се източват държавни пари.