Търг за продажбата на обявения в несъстоятелност торов завод „Химко” няма да има до края на тази седмица, както обяви преди броени дни депутатът Янаки Стоилов. Предприятието ще бъде повторно включено за продажба, едва след като магистратите се произнесат по молбите на „Ново Химко” и „Химко” АД.

 

Чрез официалния документ акционерите на „Ново Химко” обжалват методиката, с която е изчислена цената на активите на предприятието, без да се отразява съвкупността и пазарната им стойност. От „Химко” АД пък атакуват цената, на която са обявени за продажба активите на врачанския завод, като според тамошните акционери тя е твърде ниска. Те настояват също така Окръжният съд да извади торовото дружество от несъстоятелност. Интригата се заплете в навечерието на обявения за 19 март търг с тайно наддаване, при начална цена от 28 552 458 лева. За продажба бяха обявени сградите, земята, инфраструктурата и мебелите на предприятието. Поради липса на кандидат-купувачи обаче търгът бе провален.

 

Веднага след произнасянето на магистратите се очаква синдикът Росица Томова да обяви втора дата за продажбата на завода. Този път търгът ще бъде явен и при 20 на сто по-ниска цена от първоначално обявената. Стигне ли се до трети етап обаче, торовият гигант ще се продава на парче. Специалисти са категорични, че заводът ще успее да се изтъргува още на второто изваждане на тезгяха. Тогава в сделката ще се включи новосъздадената фирма към Българския енергиен холдинг, която ще успее да наддаде и най-високата цена, за да придобие акциите на отдавна затъналото дружество.