С безумното заглавие  “Борба за запазване на отделението по кардиология в МБАЛ „Христо Ботев” – Враца”, пристигна информация относно провелата се по-рано днес среща на експерти, за която “Зов нюз” първи писа. Без да уточнява, дали става въпрос за борба в свободен стил или прилагане на други хватки, екипът ни пулбликува съобщението без редакторска намеса:

Работна среща относно структурата, персонала и апаратурната обезпеченост на отделението по кардиология се проведе днес в МБАЛ „Хр. Ботев” АД – Враца. На нея присъстваха д-р Орлин Димитров – директор на РЗИ – Враца, Светозар Симеонов – директор на РЗОК Враца,  д-р Иво Ралчовски- член на Комисията по здравеопазване в Общински съвет, Орлин Цветков – изпълнителен директор на МБАЛ „Хр. Ботев” АД – Враца, д-р Кети Ценова – директор на направление „Медицински дейности” към здравното заведение, управителят на СБАЛ „Медика Кор” – Русе д-р Панайтов, д-р Петя Йорданова –- началник на отделението по кардиология и д-р Д. Попов – лекар-кардиолог в отделение по кардиология, д-р Г. Григоров – лекар- инвазивен кардиолог в отделение по кардиология и д-р П. Панайотов – лекар-кардиолог – СБАЛ „Медика Кор” – Русе.

Среща беше инициирана по повод внесените заявления за прекратяване на трудовите правоотношения с лечебното заведение от страна на д-р Петя Йорданов, д-р Даниел Попов – кардиолог и трима лекари-специализанти по кардиология от отделението. Напускането на медиците означава невъзможност да се изпълнява медицинския стандарт по кардиология, касаещ дейностите по ІІІ ниво на компетентност. На срещата стана ясно, че ръководството на болницата ще се обърне за съдействие към РЗИ – Враца с цел получаване на информация за лекарите – кардиолози на територията на областта, които не работят в лечебни заведения за болнична помощ и биха могли да работят в отделението по кардиология на МБАЛ „Христо Ботев” АД – Враца.

Всички присъстващи се обединиха около мнението, че трябва да се предприемат спешни мерки за продължаване на дейността на отделението по кардиология и запазване на дейностите по инвазивна кардиология.

В заключение се взе решение в спешен порядък да се осигури квалифициран персонал от лекари-кардиолози и професионалисти по здравни грижи за покриване на 24 – часов график във връзка с изпълнение на лечебно-диагностичните дейности в отделението по кардиология.

Търсят се и варианти за продължаване на дейността по инвазивна кардиология в МБАЛ „Христо Ботев” АД – Враца.