Доброволци от МГЕРБ – Враца стартираха инициатива за кръводаряване под мотото „Дари кръв-спаси живот!“, чиято цел е да популяризира този благороден акт сред младите хора.

„Чрез днешната акция бихме искали да припомним на  всички здрави хора на възраст от 18 г. до 65 г., че едно доброволно кръводаряване може да спаси живота на до трима души.

Процедурата е безболезнена и безопасна. Надяваме се чрез примера ни да окуражим и други наши съграждани да се включат в инициативата.

Изключително важно е да се дава гласност и на проблема с търговията на кръв, както и порочните практики в системата –  това е другата основна цел на кампанията, за която ще работим усилено и в бъдеще.

Статистиката показва, че  България все още е на едно от последните места по брой доброволни кръводарители в Европа. Много малък процент от кръвта в болниците е от безвъзмездни дарители, а това без съмнение подхранва търговията с кръв.

Важно е да припомним, че доброволните кръводарители ще улеснят нуждаещите се от кръв хора в намирането на помощ.

Сигурен съм, че ако всеки от нас даде личен пример и сподели с околните за този проблем, статистиката ще се подобри. Доброволството и добротворчеството са ключът към ефективното решение за проблема с недостига на кръв. Разбира се, освен гражданска активност, от съществено значение е и държавата да обърне внимание на този проблем.“, каза Мартин Харизанов, областен координатор на МГЕРБ-Враца.

Освен акцията по кръводаряването в Отделението по Трансфузионна хематология в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца, младежите дариха и телевизор за удобство на кръводарителите.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.