Магистър-инженер Деница Симеонова е водач на „Продължаваме Промяната“ в 6 МИР Враца. Народен представител от 47-ото Народно Събрание на Република България. През 2021 г. е началник на политическия кабинет на министъра на финансите. Преди това е мениджър на глобалната програма за иновации на Кралската академия по инженерство на Великобритания. Работи в подкрепа за развитието на малкия бизнес и стартиращите компании в България като изпълнителен директор на Асоциацията на българските лидери и предприемачи, основател и ментор в обучителни програми по предприемачество. Професионалният ѝ път започва в Българската агенция по инвестиции като експерт Общи инвестиционни дейности, продължава със стаж във водещата световна компания за маркетингови изследвания във Великобритания, а след това с кариера на бизнес репортер. Съосновател е на дигитална платформа за намаляване на хранителните отпадъци. Завършила е с отличие ПМГ “Академик Иван Ценов” във Враца. Деница Симеонова е магистър по Електронно управление на английски език (отличена със златен медал) и бакалавър по Индустриално инженерство на английски език (отличена със златен медал) от Технически университет – София. Завършила е лятна предприемаческа програма в колеж №1 по предприемачество в света – Babson College, САЩ. 

Вие сте в екипа на “Продължаваме Промяната” от началото на проекта. Какво Ви мотивира да влезете в политиката?

Конкретният повод за включването ми в “Продължаваме Промяната” беше работата ми като началник на политическия кабинет на министъра на финансите в служебното правителство през 2021г. Тогава видях отблизо в отчетите на някои институции как са изтичали милиони от държавната хазна и как за няколко месеца успяхме значително да повишим събираемостта на данъците и с актуализацията на бюджета да върнем парите към хората. Нямаше как да остана безразлична към ограбването на страната от политиците на прехода и реших да вляза в битката срещу мафията заедно с Асен Василев и Кирил Петков. През последните десет години съм се занимавала с различна общественополезна дейност. Била съм председател на няколко неправителствени организации, но осъзнах, че за постигане на реална промяна в България, трябва да има такава и в политическия живот. Именно чрез включването в него на нови лица, без тъмно политическо минало, с международен опит, професионална експертиза и свежа визия за България.

Какво успя да постигне кабинета “Петков” конкретно за Враца и региона?

Заедно с министъра на образованието започнахме работа по създаването на висше учебно заведение в Северозапада. Това е отдавнашна мечта на хората тук, за осъществяването на която досега не е имало политическа воля. Отново в сферата на образованието, с наша подкрепа врачански училища получиха 1.4 млн. лв. за ремонти на покриви и фасади на училищните сгради. Това също е отдавна отлагана и належаща финансова инжекция за нашите учебни заведения, която се радвам, че осигурихме. Насочихме 50% от парите в Плана за възстановяване за Северна България, за да може да изравняваме малко по малко развитието на севера и юга. Започнахме работа по предпроектно проучване за мост между Оряхово и Бекет, който да стане реалност в следващия кабинет на “Продължаваме Промяната”. В следствие на получена информация от гражданските приемни внесохме сигнали до няколко министерства и агенции. По такива сигнали текат одити в Общините Бяла Слатина и Враца. Не на последно място, представих района и възможностите за бизнес тук на редица двустранни срещи (със Словения, Германия, Албания и др.) и международни форуми във Франция и Португалия.

Каква е визията Ви за икономическото развитие на региона?

Петнайсет години след влизането на страната ни в Европейския съюз, Северозападна България е най-бедният регион в общността, a oбласт Враца е загубила една четвърт от постоянното си население. До този регион вече 12 години няма как да се стигне по нормална магистрала, а пътят Ботевград-Враца-Видин остана мираж. Всичко това трябва да се изгради максимално бързо и то без непрозрачни процедури и некачествени изпълнители. 

Във Враца имаме филиали на два университета, но няма висше учебно заведение, което да е насочено към нуждите на местния бизнес. Има недостиг на висококвалифицирани кадри в редица сектори – инженери, мениджъри, учители, лекари. За да привлече инвестиции с висока добавена стойност, регионът ни трябва да предложи освен подходяща инфраструктура и наличие на квалифициран персонал. Затова смятам, че е ключово тук да има многопрофилен университет, чрез който да задържаме младите хора, а те от своя страна да бъдат заети в местния бизнес. Това ще ни направи и привлекателна дестинация за чужди инвестиции, защото те отиват там, където са квалифицираните служители.

В допълнение, за да вдъхнем нов живот за Северозапада и да спрем обезлюдяването, осигуряваме поне 50% от финансирането по европейските програми до 2027 г. към трите северни региона на страната. Ще създадем законови и административни стимули за повече частни инвестиции и работни места тук, ще изградим индустриални паркове.

В края на предизборната кампания, какви са впечатленията Ви от посещенията в областта и срещите с хората?

Всеки ден, в който обикаляме малките населени места в област Враца, виждаме много запустели къщи, зейнали кратери в отдавна асфалтирани улици, обезлюдени пазари и седенки. Тези видими резултати от 12-годишната политика на кражбите говорят най-силно за безхаберието на предишното управление, чието “усвояване” на еврофондове доведе до пълен колапс на цял един регион. Въпреки тежките условия, в които живеят, повечето хора, които срещаме, не са обезверени. Те виждат в нашия млад екип надежда за България. Възрастните хора оценяват, че само за седем месеца повишихме пенсиите с над 50% – повече, отколкото за последните 12 години взети заедно. Младите са доволни, че направихме детските градини безплатни за всички и спряхме корупционния канал за отровни храни през „Капитан Андреево“.

В бъдещото управление на страната ще продължим с антикорупционната политика и инвестициите в българските граждани. Именно бедността и корупцията в нашия район са довели до това местната власт и феодали да притискат обикновения човек и да го принуждават да гласува и участва в стария модел на управление – на страх и заплахи. Затова на предстоящите избори на 2 октомври, изборът е исторически за България. Дали ще се върнем назад към пачките и кюлчетата или ще вървим напред към едно справедливо общество и нормална държава.

Голяма част от проблемите в региона, които описвате, са системни. Как смятате от “Продължаваме Промяната” да ги решите?

Основният ни приоритет е реформата на Антикорупционната комисия, така че КПКОНПИ най-накрая да разследва корумпираните, включително да разследва политици, уличени в корупция. България да стане държава, в която корупцията намалява, а населението се увеличава. Относно зависимостите на местната власт и феодализма – ще прекратим практиката за даване на пари само на “любимите кметове”, като разпределяме държавния ресурс за общински проекти съгласно правилата, приети от кабинета „Петков”. Така средствата ще достигнат до повече хора и там, където са необходими. При обществените поръчки ще има засилен контрол, за да може да ги печелят най-добрите, а не най-добре свързаните.

Направихме първите стъпки, за да осъществим тези реформи. Ще разчитаме на подкрепата на вас, избирателите на 2 октомври, за да си довършим работата!

Гласувайте за “Продължаваме Промяната” с № 9 машинно и в бюлетината и за Деница Симеонова с преференция 101. 

Купуването и продаването на гласове е престъпление.